MENU...
Facebook

Śledzie w musztardzie

Śledzie w musztardzie
Absolutny hit imprezowy. Jakbym dostawał jeden grosz za każdym razem kiedy zrobiłem te śledzie na jakąś domówkę miałbym... z piętnaście groszy jak nic! Same w sobie wyglądają mocno średnio, ale po sesji ze stylistą mogą iść w konkury z dowolnym wielogwiazdkowym finger foodem.

No to najpierw skład:

  • 5-6 filetów śledziowych a la matias 
  • 1 średnia cebula
  • łyżeczka soli (do cebuli, nie śledzi!)
  • ok. 100 gramów musztardy - ja używam stołowej albo delikatesowej, ale wedle woli można użyć jakiejś ostrzejszej
  • ok. 100 gramów jogurtu - grecki, naturalny - byle dość gęsty inaczej wszystko będzie pływać
  • 1 średni ogorek kiszony tudzież korniszon
  • ciut świeżo mielonego pieprzu

Dobrze jak śledzie pomoczą się z godzinkę w zimnej wodzie. Niektórzy moczą w mleku, ale jak śledzie mają kilka dni poleżeć to te wszystkie mleczne enzymy i inne cuda są potencjalnie źródłem zepsucia.  Kiedy śledzie się moczą - cebula. Ciacham ją w jak najciensze paseczki czy piórka, dodaję łyżkę soli i zostawiam na sitku - pół godziny- godzina - bez znaczenia ile. Potem przelewam wrzątkiem. Taki zabieg sprawia, że wciąż jest jędrna i chrupiąca, ale nie ma już tej surowości.

Potem śledzie tnę na mniejsze kawałki, ogórka na cienkie plasterki i wszystko razem mieszam doprawiając tylko pieprzem. Tak sprawione śledzie co najmniej kilka godzin - a najlepiej dobę całą powinny spędzić w lodówce. 

Łatwo sobie wyobrazić jak wygląda ta mieszanina jogurtowo-musztardowa. Dlatego też pakuję je do takich pojemniczków albo kieliszków i dodaję kolorów - ot trochę posiekanej pietruszki, chilli, dymki czy kiełków. Przy załadunku naprawdę pomaga jakiś pierścień który mieści się w pojemniczku - np taki do wycinania pierogów albo ciasteczek, albo można użyć folii aluminiowej. Jak się zapaćka ścianki pojemniczków to cała estetyka siada.

Szczególnie dobrze działa tu prażona cebulka. Łamie kolorystyczny monolit, a jednocześnie dodaje elementu bardzo chrupiącego. Dobrze ją jednakowoż dodawać przed samym podaniem gdyż w zetknięciu z tymi śledziami chrupkość cebulki jest niezwykle ulotna. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Pięć gotowych menu, które zaskoczą, zachwycą i umilą każde domowe przyjęcie. Bogate, nietuzinkowe i estetycznie podane pyszności doskonale wpiszą się w każdą rodzinną uroczystość czy spotkanie towarzyskie.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! Spróbuj! Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni! 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)