Tajska na pieczonym kurczaku
A jeśli kurczak wiódł dobre, uczciwe życie na wolnym wybiegu. I napotykała go tylko dobra karma - taka bez GMO i antybiotyków. A potem został upieczony i nasycił domowników ciesząc ich podniebienia tak, że ostały się kości i nieco mięsa jeszcze. To może reinkarnować się w formie takiej oto zupy w tajskim stylu.
Mięso odłożyłem, a kosci zostały rzucone do gara. Razem z nimi:
- włoszczyzna - co pod ręką, może być zleżałe, zwietrzałe - jedynym zadaniem jest oddanie całego smaku jaki jeszcze ma w sobie. Świetnie nadają się też nogi z brokuła czy kalafiora, zdrzewiałe końcówki szparagów etc.
- 3 ząbki czosnku lekko zgniecione
- 2 łodygi trawy cytrynowej - do kupienia w marketach, czasem dyskontach nawet)
- 3 łyżki sosu rybnego
- kilka liści limonki - suszone można znaleźć na każdym stoisku z orientalną żywnością
- kawałek imbiru - mniej więcej wielkości dwóch kciuków :D
Wszystko to zalałem 3 litrami zimnej wody i tak sobie pyrkało na małym ogniu ze 3 godziny. Bulion pierwsza klasa! Cała niepłynna zawartość - do kosza - no chyba że ktoś ma pomysł jak to jeszcze przetworzyć :D
A jak zamiast czosnku i wszystkiego co jest poniżej dodasz standardowe przyprawy rosłowe - wyjdzie ekstra neutralna podstawa do dowolnych zup, sosów, risotta - czegokolwiek.
Jak bulion jest, to reszta już szybciutko.
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 kapusta pak choi
- 2-3 łyżki gotowej pasty tajskiej - tu żółta curry, ale może być też zielona, czerwona, tom kha czy jaka tam jeszcze
- puszka mleka kokosowego
- pół posiekanej chilli
- łyżka oliwy lub innego oleju do smażenia
- mięso kurczaka
- makaron ryżowy lub jakiktochce
- sezam
Cebula i papryka pociachana w piórka. Tak samo te dolne, twardsze kawałki pak choi.
Ostre grzanie - wok albo głęboka patelnia - oliwa - na to warzywa - 3 minuty - dorzutka kurczaka i chilli - zaraz za nimi mleko kokosowe, tajska pasta i zalewka wrzącym bulionem. Do bulkającej zupy kapusta - trzy minuty i gotowe.
Już w miseczce makaron ryżowy przygotowany zgodnie z wytycznymi podmiotu produkującego, sypnięcie sezamu i pełna nirvana...
Jeśli przy użyciu żółtej pasty curry albo tom kha zupa jest jakaś taka szara - duża szczypta kurkumy załatwi sprawę.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik