MENU...
Facebook

Teryna z brokułami

Teryna z brokułami
Tak formalnie to nie jest teryna, ale łatwiej to przygotować niż nazwać. Myślę, że można by też zatytułować "burzany baobabów na soczystej sawannie".  Fajna przystawka albo element tzw. zimnej płyty. Tak żeby polansować się trochę - malarz smaku - Monet branży spożywczej i takie tam.

Wszystkie proporcje podaję tu bardzo orientacyjnie, bo wszystko zależy jakiej foremki użyjecie. Ja wykorzystałem plastikowy pojemniczek o wymiarach 11x17 cm.

Wystarczy na 8-10 porcji, no chyba że ktoś bardzo luźno trzyma się minimalistycznej koncepcji przystawki i woli porcje XL. 

Koncepcja opiera się na kontrastach: konsystencyjnym - kremowy mus, a w środku chrupiący brokuł, oraz smakowym - biała warstwa jest kwaskowo-chrzanowa, zielona - szpinakowa, podbita smażonym czosnkiem.  

Na początek brokuły. Trzeba je ugotować, ale tak, żeby nie zamordować ani jędrności, ani soczystej zieleni. "Różyczki" wrzucam do lekko osolonego wrzątku i gotuję około trzech minut. Prosto z ukropu wkładam je do bardzo zimnej wody, żeby natychmiast zatrzymać dalsze rozmiękkanie (tak samo robię przy panierowanych). Teraz wystarczy, że okapią i wyschną. 

Warstwa biała: 

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 duże łyżki gestego jogurtu
  • szczypta soli 
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • tarty chrzan - tu sami zdecydujcie ile bo różnie chrzany chrzanią, mus powinien mieć dość intensywnie, acz nie przesadnie chrzanowy smak. Mniej więcej 2-3 łyżki słoikowego. A w ogóle widzieliście co ma w sobie chrzan dyskontowy? Mniej szkodliwy skład ma klej do płytek... 
W wodzie dokładnie rozpuszczam żelatynę. Dodaję resztę składników i mieszam do uzyskania jednolicie gładkiej masy. 

Cienką warstwę wylewam na dno pojemnika, układam w tym różyczki brokułów nogami do góry i zalewam resztą masy. Pojemnik do lodówki - i ze 2-3 godziny przerwy, aż stężeje.

Warstwa zielona

  • 100 gramów świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 100 ml śmietanki 30% 
  • kapka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki ciepłej wody 

 Tu potrzebne będzie nieco ciepła. Patelnia - mały ogień - oliwa - czosnek. Po mniej więcej minucie dorzucam szpinak i smaże jeszcze przez dwie do trzech minut. 

Będzie blendowanie, więc przyda się jakieś naczynie blendero-przyjazna. Oczywiście można zmiksować w kielichowym. Tak jak uprzednio żelatynę rozpuszczam w wodzie. Dodaję całą resztę i ziuuuuuu blenderem na gładko. Dolewam do pojemnika z zastygłą już białą masą i z powrotem do lodówki. Najlepiej na całą noc. 

Żelatyny jest dość dużo, ale smaki są intensywne więc jej zupełnie nie czuć, a taka ilość jest potrzebna żeby dobrze związała masę. 

Z precyzją kardiochirurga oddzielam cienkim nożem terynę od ścianek pojemnika i ekwilibrystycznie wywracając wykładam na deskę czy talerz. Jest dość zwarta, więc to nie potrzeba jakichś super-mocy, ale uwaga i delikatność jak najbardziej są wskazane. 

Dla maksymalizacji efektu krojąc należy zwracać uwagę na rozmieszczenie brokułowego drzewostanu.

 

I viola. Ekstra przystawka w 3D, 4K, 5G, Magnificent 7 

Aaaaaa, ważna sprawa. W wersji wegetariańskiej można oczywiście użyć agaru. Jest znacznie wydajniejszy od żelatyny więc zamiast trzech łyżeczek żelatyny trzeba dać jedną agaru. Agar tężeje już w 40 stopniach, ale też wymaga zagotowania. Trzeba więc wodę zagotować, dodać agar, dobrze wymieszać i gotować około minuty. Reszta tak samo. Konsystencja będzie nieco inna - bliżej miśkom-żelkom :) 

Tutaj znajdziecie świetną terynę z łososia - świeżego i wędzonego.

 A tutaj kompletne zestawy imprezowe w róznych stylach i na różne okazje.

Komunie, urodziny, rodzinne przyjęcia i towarzyskie spotkania. To niesamowite wsparcie w samodzielnej organizacji domowej imprezy. Znajdziesz tam wszystko - od listy zakupów, przez chronologicznie rozplanowane przygotowania, po podanie i propozycje dań alternatywnych.

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)