MENU...
Facebook

Teryna z łososia

Teryna z łososia
Na co dzień i od święta. Świetna przystawkowo, przyjęciowo, imprezowo. Teryna to coś pomiędzy galaretką i pasztetem, a ta jest w ogóle jakoś bardzo pomiędzy, bo z łososiem jurajskim, a to ryba gdzieś pomiędzy łososiem, a pstrągiem. 

W skład wchodzą: 

  • 200 ml śmietanki słodkiej 30 lub 36%,
  • 100 gr łososia wędzonego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • pół pęczka koperku,
  • 250 gramów świeżego fileta z łososia 
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • sól, pieprz,
  • ciut oliwy.

Szybko znika ze stołu, ale też roboty przy tym niewiele - więc luz :) 

Najpierw filet. Pęsetą usuwam ości, nacieram lekko oliwą, kapka soli i wkładam do piekarnika - 150 stopni - kwadrans mu całkowicie wystarcza. 

W tym czasie rozpuszczam żelatynę w małej ilości ciepłej wody. Do miski leję śmietankę. Dodaję duuużą łyżkę majonezu, rozpuszczoną żelatynę, łyżkę soku z cytryny, garść posiekanego drobno koperku, po dużej szczypcie soli i pieprzu oraz rozdrobniony upieczony filet (bez skóry rzecz jasna). 

Kokilki, małe miseczki albo filiżanki wykładam folią spożywczą. Na dno każdej z nich kładę plaster łososia wędzonego i uzupełniam masą śmietanowo-łososiową. I to wszystko, jest forma, jest masa - hop do lodówki na kilka godzin.

Potem wystarczy dość ostrożnie wydobyć terynę z naczyń i czynić spożycie.

Jako się rzekło jest tu łosoś jurajski świeży i łosoś wędzony, ale bardzo fajne efekty daje też użycie halibuta wędzonego na zimno i świeżego, bądz też innej ryby. Na wyższy poziom ekstrawagancji terynę wnieść może też też dodanie do masy kilku posiekanych niezbyt drobno podpieczonych lub usmażonych krewetek.

Przepis pochodzi z tego e-booka (klik) pełnego wspaniałych przekąsek i przystawek łączących tradycyjne smaki z nietuzinkowymi formami.

Świetnie sprawdzi się na każdym domowym przyjęciu, ale i fantastycznie uzupełni świąteczne menu o:

sałatkę jarzynowa na chrupiącym spodzie / jajka z farszem pieczarkowym / terynę z łososia / galaretkę z konfitowaną kaczką / galaretkę burakowa z kaczką sous vide / krewetki z guacamole / tatar z wędzonego pstrąga / grzanki z puree dyniowym i wołowiną / pikantne śledzie bałkańskie / kwaśne śledzie w śmietanie oraz śledzie z pieczoną papryką. 

W wjazdowej ofercie również 4 inne nietuzinkowo skomponowane i rzetelnie opracowane menu imprezowe. Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! Spróbuj! Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni! 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)