Małże w sosie krwawa mary
Danie idealne - wóda z zagrychą. Przyznaję, że pomysł nie mój, ale za chińskiego boga nie potrafię sobie przypomnieć czyj. Być może Olivera (on wygląda na takiego co wódki nie odmawia :)
Najpierw sos:
- 200 ml passaty
- sok z połówki cytryny
- łyżka chrzanu startego
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- duża szczypta pieprzu
- łyżeczka sosu worcester
- 50 ml wódki
Wystarczy wszystko pomieszać. Do rozgrzanego garnka wrzucić oczyszczone świeże małże. Zalać sosem, pogotować tak kilka minut. Potem wyciągnąć małże łyżką cedzakową i przez kilka minut redukować sos. Wrzucić małże jeszcze na chwilę żeby się podgrzały, sypnąć posiekaną pietruszką i można nakładać.
Z małżami jest tak, że trzeba wywalić te, które są otwarte po wyjęciu z paczki i te które się nie otworzyły po ugotowaniu.
No to na zdrowie!
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!