Smażony ryż z krewetkami
Jedyny ewentualny czasowstrzymywacz to ryż - lepiej kiedy jest już ugotowany, a jego zapał wystudzony, choć na ciepło też sobie poradzi.
Na 2-3 porcje:
- 100 gramów suchego ryżu - tj. ok. 250 po ugotowaniu - najlepiej żeby był - jak to się mówi - Al Pacino. czyli lekko twardawy -zrobiony tak na 90%
- łyżka masła
- 200 gramów krewetek - surowych, obranych z pancerzyków
- po 100 gramów zielonego groszku i fasolki szparagowej - poza sezonem z mrożonki, konserwowe zalewowe średnio się nadają
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- garść pomidorków
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka mieszanki ziół tajskich albo curry jak kto lubi - można sobie oczywiście samemu namotlać - jakiś kaffir, imbir, cytrynowa trawa, kolendra czy co tam jeszcze, ale te gotowe mieszanki przyprawowe dają radę
- sól
Ryż ugotowany. Dobrze podgotować sobie jeszcze groszek i fasolkę. Mało osolonej wody, 5 minut i wystarczy.
Teraz patelnia, możliwie nieprzywierająca i z grubym dnem. Średnio mocne grzanie, masła roztopienie i hop na patelnię krewetki. Max pół minuty z każdej strony - za "przeciąganie" krewetek powinny być mandaty karne...
Potem krewetki z patelni, a na nią pociachana w grubą kostkę cebula. Plus minus kilka chwil później posiekany czosnek,a kiedy już się podsmażą - ryż. Chwila współnego smażenia i na patelni lądują przyprawy, fasolka z groszkiem i chlaśnięte wpół pomidorki. Jak jest dobra patelnia można na kilka minut zostawić bez mieszana - zrobi się na dole chrupiąca skorupka - trochę jak w paelli. Na sam koniec krewetki, ewentualna korekta solą i proszę się częstować.
Zamiast krewetek wystąpić może tu np. kurczak, indyk czy polędwiczka wieprzowa.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik