Cukinia faszerowana czerwonym ryżem
Oczywiście zwykłe, podłużne cukinie też się nadadzą, ale nie będą miały takiego filuteryjnego kapelusika :D
Farsz na 4 ukinie okrągłe albo 4 połówki podłużne:
- 150 gramów ryżu - najlepiej arborio albo innego do risotto (małego i pękatego)
- 100 ml bulionu - mięsnego lub warzywnego
- 100 ml passaty albo 2 obrane i rozdrobnione (na dżem niemal) pomidory
- 1 posiekana cebula
- 3 posiekane ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- sól
- łyżeczka posiekanej chilli albo kilka kropel jakiegoś ostrego sosu albo ostra papryka w płatkach albo mielona - generalnie coś ostrego
- trochę startego sera - cheddar albo mozarella albo gouda - coś co się dobrze topi
Na początek piekarnik 200 stopni - góra dół.
Cukinie pozbawiłem wnętrzności, które podsmażyłem na oliwie z cebulą i czosnkiem. Dodałem do tego przepłukany ryż, chwilę smażyłem i zalałem bulionem z passatą. Jak się zagotowało zmniejszyłem ogień do minimum, dodałem ostrości i nieco słoności i nałożyłem pokrywkę.
Akurat nagrzał się piekarnik więc wsadziłem doń lekko posolone cukiniowe baryłeczki.
Po 10, a może 12 minutach łapczywy ryż wypił już prawie całą ciecz. Wyłączyłem więc grzanie, ale zostawiłem jak stał żeby sobie "doszedł" (ktoś właściwie wie gdzie dochodzą te wszystkie ryże, kasze, mięsa i inne?)
Cukinie piekłem około 25 minut. Dno ich brzuchów wymościłem niewielką ilością startego sera (miła niespodzianka kiedy rozkrawasz i trafiasz na ciągnący się ser), z meniskiem wypukłym farszem wypełniłem całe wnętrze i zapiekłem jeszcze kwadrans.
Chips z sera wykonałem poprzez roztopienie dużej garści startej goudy. Na rozgrzanej, suchej, nieprzywierającej patelni równomiernie rozsypuję ser. Nie mieszam. Smażę na niewielkim ogniu aż się "przypiecze" i odwracam na drugą stronę. Tam już wystarczy chwilka. Wymyśliłem sobie taki serowy parawanik :D więc po od razu po ściągnięciu z patelni ułożyłem na krzywiźnie powinowatej :) i ładnie się ułożyło. Można położyć na czymś kopulastym - wtedy będzie ekstra serowa miseczka.
Fajne są też chipsy parmezanowe - o takie jak tu: =>> kliknij tutaj <<=
W ogóle chrupanie jest czadowe :D
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!