Obłędna surówka z czerwonej kapusty
Miechunkę można kupić w zasadzie w każdym markecie - to to wlaśnie. Bardzo charakterna, wyrazista, o sporym ładunku kwaskowatej słodyczy. Taki Jackie Chan owoców - mała, niepozorna, a tu rach-chach i człowiek rozłożony na łopatki.
Skład:
- pół niedużej główki czerwonej kapusty
- 1 spora marchewka
- 1-2 szalotki albo dymki
- garść tego zielonego z dymki - znaczy się szczypiorku
- kilka rzodkiewek
- garść owoców miechunki
- łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy - lub innego oleju
- pół łyżeczki soli
- sok z połówki cytryny
- nieco świeżo mielonego pieprzu
Kapusta pociachana na drobno, marchew starta, rzodkiewka w słupeczki, cebula w paseczki, miechunka na ćwiartki - a co? Pełen przekrój kształtów i technik obróbki skrawaniem :D
Wszystko razem pomieszane. Do tego miód, oliwa, cytryna, doprawienie solą i pieprzem i na godzinę do lodówki.
To co ta miechunka robi w surówce powinno trafić do Sevres jako wzór dobrej roboty.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik