Makaron z krewetkami i pomidorkami
Proporcje mocno orientacyjne. Jak czegoś będzie więcej albo mniej, to nikt do więzienia za to nie pójdzie. Raczej.
Na 2 osoby to będzie mniej więcej tak:
- 160 g makaronu - tu użyłem pół na pół bavette i spaghetti z sepią
- 200 g krewetek - surowych - świeżych bądż rozmrożonych - osuszonych, oczyszczonych, bez pancerza, ewentualnie z samym ogonkiem
- duża garść pomidorków koktajlowych - pociętych na pół
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- kilka liści świeżej bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- szczypta płatków suszonej chili albo ciut świeżej
- sól / świeżo mielony pieprz
Makaron przeciętnie gotuje się koło 10 minut. To wystarczy żeby przygotować resztę. Makaron więc do osolonego wrzątku i do dzieła. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek i chili i podsmażam je na średnim ogniu około minuty. Potem ogień na maks, wrzucam krewetki i chwilę po nich pomidorki. Smażę razem ze dwie, góra trzy minuty - tak by krewetki "złapało" z obu stron. Pod koniec solnięcie, pieprznięcie, łyżka masła i deszcz pietruszki.
Pomidorki nieco puszczają soku, który z oliwą i masłem czyni bardzo przyjemny sosik aromatyzowany czosnkiem i krewetkami. Mieszam więc z całą tą cudownością makaron, nakładam na talerze, stroję jeszcze bazylią, która i smakowo wspaniale się tu komponuje i proszę pięknie.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik