Mule w białym winie
- paczka muli - zazwyczaj są od 1 do 1,4 kg
- łyżka masła
- kieliszek białego wytrawnego wina
- zielona pietruszka
- marchewka, cebula, por, seler
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Najpierw płukanie, szczoteczka i szorowanko. Trochę roboty jest, ale lepiej dokładnie wyczyścić, bo głupio jak potem piach trzeszczy w zębach. Te zniszczone, zmiażdzone, popękane - wyrzucam.
Do wysokiej patelni, garnka czy woka masło - jak się rozgrzeje pociachane drobno warzywa i czosnek i smażę kilka minut. Potem dorzucam mule i po chwili wlewam wino, dodaję dużą szczyptę soli, mniejszą pieprzu, nakładam pokrywkę i tak duszę około 3-4 minut.
Potem tylko posiekana pietruszka na górę i wielka miska szamy - z makaronem albo jakąś bagietką do moczenia sosiku :)
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania.
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik