Najlepsza pasta z fasoli
Lista potrzeb:
- 250 gramów białej fasoli - ugotowanej i wystudzonej, lub też z puszki - odsączonej
- główka czosnku
- 50 ml oliwy
- 3-4 fileciki anchois - możesz się zdziwić co tu w ogóle robią małe słone rybki, zaufaj mi... robią ogrom dobrego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki zmielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- duża szczypta soli
- łyżka bardzo zimnej wody
Można zrobić podwójną porcję. W zamkniętym pojemniku albo słoiczku w lodówce wytrzyma spokojnie tydzień, a może i dłużej. Choć mała szansa, że aż tyle się uchowa...
Najpierw obierz czosnek i pokrój ząbki na 2-3 kawałki. Wrzuć do garnuszka, zalej oliwą i grzej na minimalnym ogniu do momentu kiedy tylko czosnek zacznie łapać delikatna opalenizna. Znaczy się - trzeba być czujnym. Poczekaj aż wystygnie. Czosnku jest ogrom, ale ta oliwna kąpiel zabrała całą surową ostrość i nadała wspaniałego, łagodnego, acz wyrazistego smaku.
Najlepiej do jakiegoś cylindrycznego - czyli przyjaznego blendowaniu - naczynia wsyp fasolę, dodaj kumin, anchois, sok z cytryny, oliwę z czosnkiem i ziuuuu blenderem na gładko. W czasie blendowania dodaj wodę i sól. Jeśli poczujesz, że "czegoś tu brakuje" dodaj ciut soli i soku z cytryny do uzyskania smakowego ideału.
Podając - na talerzu - skropiłem jeszcze olejem i sypnąłem rzeżuchy, którą wyhodowały dzieci w ramach szkolnego eksperymentu. Bardzo dobrze przypasowała.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania.
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik