Parownik bambusowy
Naprawdę świetny, niezwykle przydatny i pożyteczny sprzęt. Zajmuje też znacznie mniej miejsca od parowników elektrycznych.
Umieszcza się go na woku, patelni albo w dużym garnku i nalewa trochę tylko wody. Chodzi o to, żeby woda nie sięgała jedzenia ułożonego w koszyczkach. A parowac można dosłownie wszystko - warzywa, mięso, gołąbki, no i wiadomo - kluski na parze.
Nie trzeba nawet mówić, jak dobre, a przede wszystkim zdrowe są posiłki przygotowywane na parze.
Taki bambusowy parownik można kupić w sklepach z wyposażeniem domu, albo znacznie taniej w sklepach internetowych. Zazwyczaj są dwupiętrowe, za to o różnych średnicach. Kosztują od 40 złotych wzwyż. Nawet przy częstym używaniu wytrzymują około dwóch lat, a te dobrej jakości znacznie dłużej.
No i w przeciwieństwie do elektrycznych parowników jest w pełni biodegradowalny.