Pieczony bakłażan
Styl śródziemnomorcki. Smak wspaniały, konsystencja mieszana - na tle miękkiego bakłażana wspaniale wyróżnia się przypieczony, chrupiący czosnek.
Na każdego pieczonego bakłażana potrzebujemy:
- bakłażana - tadaaam :)
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbków czosnku
- pół peczka pietruszki
- kapeczki soli i pieprzu czarnego
Bakłażana przecinam wzdłuż na pół. Wewnętrzną płaszczyzną lekko nacinam tworząc dość regularny, acz nie nachalnie równy wzór kraty - samym czubkiem noża - tak na pół centymetra. Ładnie potem wygląda, a smaki w czasie pieczenia łatwiej przechodzą wgłąb bakłażana.
Połówki nacieram oliwą i czosnkiem - dtobno posiekanym, nie zmiażdzonym. Znaczy można czosnek przerobić na dżem, ale wtedy nie będzie efektu chrupiących drobinek, który nadaje życiu sens :D
Jeszcze tylko sypniecie solą, pieprzem i pietruszką i do piekarnika. Grzanie góra-dół, środkowa półka, 180 stopni - 30-40 minut.
Jeśli z góry przypieka się za mocno, a bakłażan nie jest jeszcze odpowiednio miękki - wystarczy położyć na górę kawałek folii aluminiowej albo zwilżony papier do pieczenia.
Bardzo dobrze działa też nieco startego parmezanu rzuconego na górę na ostatnie kilka minut pieczenia (ostatnie zdjęcie).
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik