Mini tarty z grzybkami
No to lecimy ze składem. Na 15 sztuk:
- 200 gramów grzybków - jako się rzekło tu są enoki, ale łatwo znaleźć im zastępstwo w postaci dowolnych innych.
- 2 szalotki
- łyżka masła
- 50 ml śmietanki 30% albo więcej
- 50 ml białego wytrawnego wina
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 kulki mozzarelli
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Najpierw farsz. Grzybki w całości gdyż posturą są idealne. Jeśli pod ręką masz inne, większe grzyby, to ze względów wizerunkowych dobrze je ciąć w poprzek żeby zachowywały swą grzybokształtność.
Cebula pociachana w paseczki. Patelnia, masło, cebula, grzybki - dość duży ogień, 2-3 minuty smażenia - dolewka wina i śmietany. Teraz ogień mniejszy, duża szczypta soli, obfite sypnięcie pieprzem i niech sobie pobulka, aż niemal całkowicie zredukują się płyny.
Standardowy płat francuskiego gotowca pakowany w rulony dzielę na 15 mniej-więcej-kwadratów. Zaginam brzegi w sposób zobrazowany na załączonych zdjęciach. Układam je na blasze, na papierze do pieczenia. Do środka po plastrze mozzarelli, farsz i do piekarnika - 200 stopni - grzanie góra dół - około 15-20 minut.
Na ciepłą przystawkę albo zimną płytę. W każdej temperaturze smakują dobrze. Można pokombinować z bardziej charakternymi serami - taki cheddar, pecorino, mimolette, provolone czy dowolny pleśniowy - otworzą zupełnie nowe spektrum smaku.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik