Frytki podręczne
Ta niezwykła opowieść o frytkach zaczyna się bardzo prosto. Zaczyna się od ziemniaka. Nieprzypadkowego. Jak to mowią - czym ziemniak za młodu nasiąknie, tym frytka trąci. Najlepiej nadają się ziemniaki mączyste - o wysokiej zawartości skrobi - gatunków sa dziesiątki - najczęściej oznaczone "do pieczenia" lub też Typ C.
Skoro ma być na zapas to mniej niż trzy kilogramy nie ma sensu :D
Proces przygotowania jest kulkuetapowy.
1. Obieranie i krojenie - generalnie bez filozofii - grubsze, ciensze - jak kto chce i woli
2. Obgotowywanie - frytki pakuję do gara, zalewam wrzątkiem i gotuję 3-5 minut w zależności od grubości pociachania
3. Chłodzenie i suszenie - po odcedzeniu rozkładam frytki na bawełnianej ściereczce (czystej) i zostawiam do wychłodzenia
4. Obsmażanie - niewielkimi porcjami wychłodzone już frytki smażę w głębokim tłuszczu (temp ok 180 stopni) przez około 5 minut. Po wyłowieniu jeszcze chwila na sitku albo papierowym ręczniku i można przejść do kolejnego punktu.
5. Mrożenie - zamrażarki często mają takie wysuwane półeczki. Najlepiej właśnie na nich rozsypać frytki i dać im trochę czasu na wstępne zmrożenie. Potem porcjami w woreczki i mogą tak czekać na niespodziewany atak przemożnej frytkowej ochoty.
W dowolnym momencie można takie fryty - wprost z zamrażarki - wrzucić do oleju czy tam innej frytury - rach-ciach - kilka minut i gotowe.
Tak przygotowane frytki są najlepsze na świecie - #sprawdzoneinfo . Puszyste w środku z chrupiącą warstwą wierzchnią, a co najlepsze - ta chrupkość utrzymuje się co najmniej przez kilkanaście minut - co w świecie frytek oznacza mniej więcej wieczność.
I jeszcze jedna ważna rzecz. Kwestia zdrowia. Frytki smażone z surowych ziemniaków szybko brązowieją. To palą się cukry proste w nich zawarte. I co tu dużo mówić - im bardziej brązowe - tym mniej zdrowe. Obgotowując wcześniej neutralizujemy częściowo ten efekt, dlatego frytki pozostają złote i znacznie zdrowsze mimo podwójnego smażenia.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik