Pikantna salsa
Co tu dużo gadać - gepard da vinci - szybka i genialna. Do chipsów, nachosów, filmu czy meczu :)
Dałem tak, ale opcje dowolne - można uzyć innych warzyw czy przypraw
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- jedna cebula
- pół średniej cukini
- trochę oliwy do smażenia
- papryczka chilli - dodana ilość uznaniowa
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 50 ml czegoś mocnego - whisky, bourbon, rum
- puszka pociachanych pomidorów albo passaty
- ciut soli
- łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- łyżeczka suszonego oregano
- chlup octu balsamicznego, ale ciekawa jest opcja z sokiem z limonki
I po kolei na patelnię - oliwa, warzywa z czosnkiem i chilli, średni ogień, smażenie do prawiemiękkości, wtedy cukier - 2-3 minuty karmelizacji, na to alkohol, przyprawy, pomidory - około 5-8 minut redukcji, ocet, jeszcze chwila bulgotania i gotowe do maczania i pęcznienia :D
A jeśli jeszcze macie siłę i ochotę samodzielnie zrobić megachrupiące, pyszne nachosy - to TUTAJ znajdziecie film instruktażowy :D
________________________________________
Planujesz domową imprezę? Szukasz pomysłu na menu, które oczaruje gości? Jednocześnie nie masz ochoty na spędzenie wielu godzin w kuchni...