MENU...
Facebook

Pikantna salsa

Pikantna salsa
Co tu dużo gadać - gepard da vinci - szybka i genialna. Do chipsów, nachosów, filmu czy meczu :)

Dałem tak, ale opcje dowolne - można uzyć innych warzyw czy przypraw
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • jedna cebula
  • pół średniej cukini
  • trochę oliwy do smażenia
  • papryczka chilli - dodana ilość uznaniowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 ml czegoś mocnego - whisky, bourbon, rum
  • puszka pociachanych pomidorów albo passaty 
  • ciut soli
  • łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka suszonego oregano
  • chlup octu balsamicznego, ale ciekawa jest opcja z sokiem z limonki

I po kolei na patelnię - oliwa, warzywa z czosnkiem i chilli, średni ogień, smażenie do prawiemiękkości, wtedy cukier - 2-3 minuty karmelizacji, na to alkohol, przyprawy, pomidory - około 5-8 minut redukcji, ocet, jeszcze chwila bulgotania i gotowe do maczania i pęcznienia :D

A jeśli jeszcze macie siłę i ochotę samodzielnie zrobić megachrupiące, pyszne nachosy - to TUTAJ znajdziecie film instruktażowy :D 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę? Szukasz pomysłu na menu, które oczaruje gości? Jednocześnie nie masz ochoty na spędzenie wielu godzin w kuchni... 

Tutaj jest wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)