Placki z cukinii i marchewki
Lubię mięso, ale lubię też naukę. Dziś dobrze już wiemy, że jemy stanowczo za dużo mięsa. Staram się więc by na obiad dania mięsne były dwa, maksymalnie trzy razy w tygodniu. Wątroba też człowie, trzeba dać jej żyć. :) Niech też weźmie trochę wolnego:na przykład z takimi niskotłuszczowymi plackami z cukini i marchewki.
- 1 średnia cukinia (twarda)
- 2 średnie marchewki (twarde)
- ząbek lub dwa czosnku (zmiażdzone)
- czubata łyżka mąki pszennej - a jak ciasto będzie zbyt rozlazłe, to i dwie.
- dwa jajka
- dwie łyżki oleju albo oliwy z wytłoczyn - jedna do ciasta, druga do smażenia
- pieprz i sól
Podobno latem potrzeba dużo wody, ale niekoniecznie w plackach. Sól odwadnia. Wystarczy potrzeć warzywo (cukinia na grubych oczkach, marchewka na mniejszych), rzucić na sitko, posolić, poczekać z pół godziny, a potem wycisnąć. Normalnie, jakby się robiło kulkę śniegową, tylko bez tej części z rzucaniem.
Potem pociapkać to wszystko razem na niezbyt ładnie wyglądającą pomarańczowo-zieloną breję
Można smażyć w dużej ilości oleju (będzie bardziej chrupiące), ale jak wątroba ma mieć urlop to w sumie można sobie podarować. Łyżka, a nawet łyżeczka tłuszczu rozprowadzonego papierowym ręcznikiem po patelni zrobi robotę.
Smażenie i jedzenie, z takim jogurtem czosnkowo-ziołowym na przykład.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!