Sałata z kurczakiem i mandarynkami
Dumnie wypięta pierś kurczaka trafiła wpierw do marynaty:
- spora kapka sosu sojowego,
- sok z połówki mandarynki,
- ząbek czosnku w plasterkach,
- świeżo mielony pieprz
Potem wytarłem ją z marynaty i usmażyłem na dosłownie-kapce oliwy. Takie piersi smażę na średnim ogniu odwracając mniej więcej co 2 minuty bo - co prawda sos sojowy i tak sprawia, że wierzchnia powłoka jest bardzo ciemna - jednakowoż czerń klasycznej spalenizny jest tu zupełnie niepożądana.
Smażę do momentu, w którym po naciśnięciu w najgrubszym miejscu mięso już nie poddaje się naporowi palca, czuć za to wyraźnie jędrność i sprężystość. Wtedy kurczak na pewno nie jest już surowy, a całą strukturę przeniknęła doskonałą soczystość. A jak jeszcze przed pokrojeniem ze trzy minuty odpocznie - to w ogóle jest cacy.
W sałacie występują również:
- rukola
- pomidorki
- możliwie pozbawione błon cząstki mandarynki
- uprażone chwil kilka na suchej patelni nerkowce
- awokado
A wszystko subtelnie skropione dressingiem
- sok z połowy mandarynki
- 2 łyżki oliwy oliwy,
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- szczypta soli
- nieco bardziej obfita szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu
Smakuje równie pięknie jak wygląda.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!