Shipudim z kaczej wątróbki
To właściwie niesamowite, że robiąc tak wspaniałe jedzenie mają tam jeszcze czas i siłę na ciągłą napierdzielankę. Ba, oprócz konfliktów na tle religijnym, etnicznym i terytorialnym - Żydzi i Arabowie walczą - czasem dosłownie - o to kto wymyślił hummus i czyj falafel jest lepszy.
Napędzony smakami z niedawno odwiedzonej żydowskiej restauracji poczyniłem taki zestaw biesiadny. Jest hummus i falafel (tu pieczony, ale ten z oleju lepszy) .
Charakterystyczne dla tej kuchni są też szaszłyki zwane shipudim. Tu z kaczej wątróbki.
- pół kg oczyszczonej wątróbki
- łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki zmielonych goździków
- pieprz
Wszystko pomieszane, odstawione na 2 godziny, nabite na patyczki i upieczone z falafelem - ok. 10 minut - na końcu posolone nieznacznie.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!