MENU...
Facebook

Surówka z marchewki w chińskim stylu

Surówka z marchewki w chińskim stylu
Chrupiąca, orzeźwiająca, słodko-kwaśna z lekkim akcentem soczystej pikanterii. Robi się ją rach-ciach więc właściwie nosi wszelkie znamiona surówki doskonałej i świetnie się czuje w dowolnym towarzystwie.  

  • pół kilograma marchewki
  • 2 łyżki ciepłej wody - znaczy może być zimna, ale będzie trzeba dłużej mieszać 
  • 2 łyżki octu ryżowego albo z jabłek (kwasowość 5%)
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka sosu sojowego jasnego - ewentualnie szczypta soli
  • łyżeczka posiekanej świeżej chilli - mniej lub więcej w zależności od ostrości
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • łyżka oleju sezamowego - lub innego dobrego tłoczonego na zimno

Marchewkę przerobiłem na paseczki obieraczką do warzyw, ale każda forma pociachania jej na drobno będzie ok - tarka, juliene, nóż - cokolwiek.

W misce zmieszałem wodę z octem, cukrem, drobno posiekaną chilli i sosem sojowym. Porządnie wytaplałem w tym marchewkę i odstawiłem do lodówki. Tak winna leżeć minimum godzinę, ale może i całą dobę. 

Przed samym spałaszowaniem sypnąłem uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu, i skropiłem sezamowym olejem. NIezwykle wdzięczny wynalazek :) 

W podobnym stylu robię też z ogórka i białej kapusty. Wszystkie wyborne. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)