Surówka z marchewki w chińskim stylu
- pół kilograma marchewki
- 2 łyżki ciepłej wody - znaczy może być zimna, ale będzie trzeba dłużej mieszać
- 2 łyżki octu ryżowego albo z jabłek (kwasowość 5%)
- 2 łyżki cukru
- łyżka sosu sojowego jasnego - ewentualnie szczypta soli
- łyżeczka posiekanej świeżej chilli - mniej lub więcej w zależności od ostrości
- 2 łyżki ziaren sezamu
- łyżka oleju sezamowego - lub innego dobrego tłoczonego na zimno
Marchewkę przerobiłem na paseczki obieraczką do warzyw, ale każda forma pociachania jej na drobno będzie ok - tarka, juliene, nóż - cokolwiek.
W misce zmieszałem wodę z octem, cukrem, drobno posiekaną chilli i sosem sojowym. Porządnie wytaplałem w tym marchewkę i odstawiłem do lodówki. Tak winna leżeć minimum godzinę, ale może i całą dobę.
Przed samym spałaszowaniem sypnąłem uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu, i skropiłem sezamowym olejem. NIezwykle wdzięczny wynalazek :)
W podobnym stylu robię też z ogórka i białej kapusty. Wszystkie wyborne.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik