MENU...
Facebook

Tajska botwinka

Tajska botwinka
To jest fusion, które od pewnego czasu chodziło mi po głowie. Właśnie zostało zmaterializowane - cóż tu dużo mówić - z wielkim sukcesem. Niemal babcina botwinka podrasowana pikanterią i bardzo silnymi smakami azjatyckimi. Coś jakby zabrać Koło Gospodyń Wiejskich z Tworzymirek na wakacje do Bangkoku.

Wersja całkowicie wegańska, zdrowa, lekka - w sam raz na upały. Zgotowana na bulionie warzywnym. I tu stop na chwilę. Można uczynić niniejszt wywar w taki sposób (klik) albo użyć drugiej metody - jest dłuższa, ale w ścisłym klimacie zero waste - czyli że nic się nie marnuje. 

Jeśli dużo gotuje się warzyw można używać tej samej wody i mrozić ją między użyciami. Niezabawem treściwy wywar gotowy :D 

No to teraz skład:  

  • duży pęczek botwinki
  • 1 litr rzeczonego wywaru warzywnego
  • pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • 1 limonka
  • puszka mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego - zależy jak słony jest wywar
  • łyżka oleju albo oliwy
  • łyżka pasty tom kha albo podobnej tajskiej - można dostać nawet w dyskontach, zwróćcie jednakowoż uwagę na ostrość - niektóre są mordercze, inne ledwo pikantne
Najpierw babcinym stylem - buraczane częsci ze skórki, w zapałkę i hop do gorącego wywaru. Powinny się na małym ogniu, pod przykryciem pogotować z 20-30 minut.

Liście ciach-ciach na drobne, cebulkowe części dymki też. Użyłem woka, ale dowolny garnek czy patelnia da radę. Na rozgrzaną oliwę rzuciłem dymkę - po minucie czosnek i imbir, a po chwili botwinkowe liscie. 

Smażyłem kolejną minutę i chlup - mleko kokosowe do środka, a zaraz za nim wywar z burakami. Dodałem sos sojowy i tajską pastę. Na małym ogniu gotowało się kilka minut. Na koniec obficie skropiłem sokiem z połowy limonki. 

Jeszcze tylko dekoracyjny plasterek limonki, sypnięcie dymką i gotowe.
Nieskromnie powiem - smak wspaniały - rzekłbym nawet - wybitny. 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)