Tatar z śledzia. Dwie wersje
Wersje są dwie - a co! Na bogato. Z podanych proporcji - po dwie porcje.
Wersja 1 - trochę bardziej klasyczna
- 3 filety śledzia w oleju - pociachane w małą kostkę
- 3 łyżki drobno posiekanej cebuli - użyłem czerwonej, ale dymka czy szalotka zrobią wspaniałą robotę
- 2 łyżki pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego
- 1 łyżka posiekanych kaparów - tych malutkich,
- 2 łyżki oliwy albo dowolnego oleju - najlepiej tłoczonego na zimno
- 1 łyżka musztardy
- nieco świeżo zmielonego pieprzu
Wersja 2 - finezyjna
- 3 filety śledzia w oleju - również pociachane w małą kostkę
- 2 łyżki posiekanej cebuli marynowanej - na przykład takiej - koniecznie sobie taką zróbcie, jest mega!
- 1 łyżka ziarnistej musztardy
- 3 łyżki oliwy albo dowolnego oleju - najlepiej tłoczonego na zimno
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- nieco świeżo zmielonego pieprzu
Wykonanie analogiczne jak wersji pierwszej - jednakowoż bez zielonej dymki, a z zielonym wiecheciem koperku. Jak brakuje kwaskowatości - kilka kropel soku z cytryny zadziała doskonale.
Ocena ogólna - bardzo udane show...
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik