Ziemniaki pieczone
Potrzebujemy tylko:
- 1,5 kg ziemniaków - obranych
- 2 łyżek oleju
- kilku ząbków czosnku
- soli i przypraw - zasadniczo dowolnych - tu majeranek i pieprz tylko, ale można pokombinować
Najpierw nastąpić musi tarcie. Na największych oczkach więc idzie szybciutko. Już można grzać piekarnik - 200 stopni. Do potartych ziemniaków dodajemy posiekany czosnek i doprawiamy. Ważne jest żeby się sprężać. Posolone ziemniaki już po kilku minutach puszczają wodę i zamiast placka będzie basen.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy lekko olejem. Wykładamy nań ziemniaczaną masę rozprowadzając w miarę równomiernie. Górę maziamy jeszcze olejem i do piekarnika. Jako się rzekło 200 stopni, grzałka góra/dół - w zależności od piekarnika - 45-60 minut.
Do tego cokolwiek się wymyśli. Na przykład takie sadzone jajo z płynnym żółtkiem i podsmażone na maśle jędrne, świeże szparagi... oj... Cudowny smak prostoty i nieskomplikowania.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania.
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik