Sajgonki
Podobno to amerykanie mają obsesję na punkcie Wietnamu (w sumie trudno się dziwić - przegrać wojnę z krajem, który na globusie ma 2 cm...), ale w Polsce też widzę przejawy niezdrowej fascynacji. Nikt na świecie tak nie mówi - tylko Polacy. Tak samo sajgonki - półtora miliarda ludzi mówi chun juan - reszta "spring rolls". Z drugiej strony - wiosenne zawijańce - to nie brzmi dobrze.
Tu wersja fusion - sajgonki z tajską pastą curry i chińskimi grzybami shiitake podane z koreańskim kimchi.
Tych azjatyckich grzybów pokazuje się coraz więcej. Mają zazwyczaj intensywny aromat - enoki, shimeji. Ale i boczniaki świetnie pasują - azjaci mówią o nich grzyby ostrygowe.
Grzyby miałem suszone więc godzinne moczenie, potem półgodzinne gotowanie w małej ilości wody.
Wszystko to do gorącego woka z łyżką oleju - tak co 2-3 minuty w kolejności - twarde warzywa - miękkie warzywa, grzyby - pasta.
Papier ryżowy trzeba namoczyć, więc trochę wody do jakiegoś naczynia (ja używam patelni) - wsadzić płat na chwilkę, położyć go na blacie, po minucie nadaje się do zawijania.
Tipy.
- Zawijać niezbyt ciasno - bo przy smażeniu je rozsadzi.
- Przed smażeniem najlepiej dobrze je osuszyć, mokre mają tendencję do pękania
- Farsz też nie powinien być zbyt mokry, bo je rozmięknie od środka. Przy wilgotnym farszu śmiało można zawinąć w dwa płaty papieru ryżowego, będzie bezpieczniej.
- W zasadzie zawsze lepiej zawijać w dwa arkusze - sajgonki lepiej współpracują, a po usmażeniu są bardziej chrupiące
- Smażyć na średnim ogniu na płaskiej patelni z grubym dnem w dobrze rozgrzanym oleju o głębokości ok. 1,5-2 cm
- Sajgonki raczej nie lubią się dotykać.
Usmażone na chrupki brąz - jeszcze tylko sos chilli - (moja gilti pleżura) tao-tao - cukier 39% i skrobia modyfikowana... normalnie Sajgon.
A jeśli mimo wszystko nie macie przekonania do papieru ryżowego - kliknijcie tutaj i zobaczcie jak zrobić z ciasta filo
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik