Boczniaki słodko-ostre
Jak to zazwyczaj bywa w kuchni orientalnej przygotowanie jest szybkie jak kurczak na targu w Szanghaju.
Skład dla 2-3 osób (jako dodatek):
- boczniaki - 250 gramów - mogą być także pieczarki, gdyż pieczarki mogą być zawsze
- łyżka oleju
- 2-3 ząbki czosnku - drobno posiekane
- łyżka cukru brązowego
- łyżeczka posiekanej chili - wszakże przed użyciem warto sprawdzić ostrość i dostosować ilość do własnej wytrzymałości
- łyżeczka startego świeżego imbiru
- pół łyżeczki mieszanki przyprawowej 5 smaków - od biedy może być przyprawa do piernika
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki wody
- trochę sezamu i zielonej dymki do posypania, trochę dla smaku, bardziej dla złamania monotonii kolorystycznej
Przyda się wok albo głęboka patelnia. Dobrze rozgrzej niniejsze naczynie, dodaj olej i grzyby. Smaż na dużym grzaniu aż miejscowo staną się chrupkie. Ściągnij je i odłóż na bok, zmniejsz grzanie, a na patelnię rzuć czosnek, chili i imbir. Po minucie dodaj cukier. Kiedy się stopi i zacznie bulgotać dodaj sos sojowy, wodę i przyprawę 5 smaków.
Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj usmażone grzyby, znów zrób zamieszanie żeby sos pokrył grzyby i już. Na koniec - już przy podawaniu sypnij sezamem i zieleniną. Jako się rzekło - petarda.
Bardzo, ale to bardzo fajnie zadziała tu dodatkowo łyżka powideł śliwkowych.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania.
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik