MENU...
Facebook

Bułki do hot-dogów

Bułki do hot-dogów
Multifunkcjonalne bułki - bardzo hot, a dog to już może byc zwyczajny, albo francuski, albo krewetkowy, albo grzybowy. Generalnie najzdrowszy fast-food w okolicy.

Bułki bardzo podobne do burgerowych - tu jest przepis na nie. 

To proporcje na 6-7 hot-dogówek:

  • 150 ml mleka w temp pokojowej
  • 150 ml letniej wody
  • saszetka suszonych drożdzy (7 gramów) albo 15 gramów świeżych 
  • łyżka cukru,
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżka płynnego, ale nie gorącego masła
  • pół kg mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • łyżka oliwy
  • jedno jajko i sezam - do smarowania późniejszego
W mleku i wodzie rozpuszczam drożdże, dodaję ok. 200 gramów mąki, mieszam dokładnie i odstawiam na pół godziny. Potem dosypuję resztę mąki, sól, cukier, masło i zagniatam. Kiedy ciasto jest już jednolite, maziam je oliwą nakrywam folią i odstawiam na godzinę-dwie (używam folii z odzysku - jednorazówki i takie tam - plastik to zło - szkoda produkować niepotrzebnie śmieci)  

Ciasto powinno wyraźnie spuchnąć - w zależności od temperatury otoczenia od 50% nawet do podwojenia objętości.

Lekko podsypując mąką dzielę ciasto na porcję i formuję kształty hot-dogowopodobne. Wedle fantazji i potrzeb - czasem grubaski, czasem dłuższe i cienkie - wtedy można je ciachnąć na pół i używać do francuskich ordynarnie wpychająć weń palucha,  a potem parówkę...

Dobrze jest buły układać od razu na papierze na blasze, późniejsze przenoszenie grozi niekontrolowaną rozwałką. Uformowane bułki znów nakrywam folią i zostawiam na 30-60 minut do podpuchnięcia.  

Przed samym pieczeniem maluję rozbełtanym jajkiem i posypuję sezamem (lub nie) . Pieczenie - 200 stopni - grzałka góra/dół - około 10 minut, a potem przewracam na brzuch i podpiekam jeszcze 5 minut.  

Teraz to już można wymyslać.  Propozycje niezwyczajne:

Mushroom-dog 

  • musztarda francuska
  • majonez
  • kiełki
  • kiszony ogórek
  • smażone na maśle boczniaki 
  • ciut papryki 
  • prażona cebulka

Shrimp-dog:

  • ketchup
  • rukola
  • majonez
  • usmażone ma maśle krewetki z czosnkiem
  • papryka
  • również cebulka prażona - gdyż cebulka prażona jest hot-dogowo obowiązkowa

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę? Szukasz pomysłu na menu, które oczaruje gości? Jednocześnie nie masz ochoty na spędzenie wielu godzin w kuchni... 

Tutaj jest wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)