Bułki do hot-dogów
Bułki bardzo podobne do burgerowych - tu jest przepis na nie.
To proporcje na 6-7 hot-dogówek:
- 150 ml mleka w temp pokojowej
- 150 ml letniej wody
- saszetka suszonych drożdzy (7 gramów) albo 15 gramów świeżych
- łyżka cukru,
- płaska łyżeczka soli
- łyżka płynnego, ale nie gorącego masła
- pół kg mąki pszennej + trochę do podsypywania
- łyżka oliwy
- jedno jajko i sezam - do smarowania późniejszego
Ciasto powinno wyraźnie spuchnąć - w zależności od temperatury otoczenia od 50% nawet do podwojenia objętości.
Lekko podsypując mąką dzielę ciasto na porcję i formuję kształty hot-dogowopodobne. Wedle fantazji i potrzeb - czasem grubaski, czasem dłuższe i cienkie - wtedy można je ciachnąć na pół i używać do francuskich ordynarnie wpychająć weń palucha, a potem parówkę...
Dobrze jest buły układać od razu na papierze na blasze, późniejsze przenoszenie grozi niekontrolowaną rozwałką. Uformowane bułki znów nakrywam folią i zostawiam na 30-60 minut do podpuchnięcia.
Przed samym pieczeniem maluję rozbełtanym jajkiem i posypuję sezamem (lub nie) . Pieczenie - 200 stopni - grzałka góra/dół - około 10 minut, a potem przewracam na brzuch i podpiekam jeszcze 5 minut.
Teraz to już można wymyslać. Propozycje niezwyczajne:
Mushroom-dog
- musztarda francuska
- majonez
- kiełki
- kiszony ogórek
- smażone na maśle boczniaki
- ciut papryki
- prażona cebulka
Shrimp-dog:
- ketchup
- rukola
- majonez
- usmażone ma maśle krewetki z czosnkiem
- papryka
- również cebulka prażona - gdyż cebulka prażona jest hot-dogowo obowiązkowa
________________________________________
Planujesz domową imprezę? Szukasz pomysłu na menu, które oczaruje gości? Jednocześnie nie masz ochoty na spędzenie wielu godzin w kuchni...