MENU...
Facebook

Tarta z kaszą i bryndzą

Tarta z kaszą i bryndzą
Czasem naprawdę sam jestem zadziwiony jak niesamowite efekty dają tak nieskomplikowane połączenia. Zostało mi trochę kaszy, bryndza była w promce - no to wykombinowałem śmiałe połączenie tradycyjnego bacowskiego jadła z francuskim sznytem.

Wielokrotnie sprawdzony, niezawodny przepis na kruchy spód do tarty znajdziecie klikając tutaj.  Ciasto rozpływa się w ustach, a nie w dłoni, trzyma formę i fason podczas krojenia i w ogóle jest świetne. 

Nie jestem fanem kruchych gotowców, ale w trybie ekspresowym można śmiało użyć francuskiego. 

Teraz wkład:

  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • kostka 125 g bryndzy - bez kłopotu można kupić w większych sklepach 
  • 150 gramów grzybów - od handlowych boczniaków i pieczarek po leśne wszelakie. Alternatywnie garść suszonych ugotowanych do miękkości w małej ilości wody.  
  • 1 spora cebula
  • nieco oliwy, oleju albo klarowanego masła do smażenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego albo winnego
  • sól, pieprz

Najpierw grzyby. Pociachane, usmażone, doprawione solą i pieprzem. Bryndza jest solidnym nośnikiem słoności więc kaszę i pieczarki można spokojnie solić mniej niż zazwyczaj. 

Farsz podstawowy to zmieszana kasza z grzybami i rozdrobnionym serem. To hop do upieczonej ciastowej formy tak żeby bryndza była w miarę równo rozłożona - to ona pełni funkcję spoiwa.  

 

Topping z karmelizowanej cebuli. A robię tak: na patelni rozgrzewam niewielką ilość tłuszczu, ogień duży, rzucam cebulę,  smażę chwilę do zeszklenia, sypię cukier, kiedy się rozpuści i rozejdzie się wyraźna woń karmelu leję ocet. Ten zapach jest już mniej przyjemny, ale do przeżycia. Jeszcze chwila na gazie żeby ocet odparował i jest. Cebula będzie jeszcze pieczona więc na tym etapie nie musi być jeszcze całkiem miękka. 

Tartę wypełnioną farszem pod karmelizowaną cebulową kołderką wkładam do piekarnika - 180 stopni, grzanie góra/dół - jakieś 15 do 20 minut. 

Po wyciągnięciu tarty z piekarnika jeszcze jakieś 10 minut żeby stężała i można próbować i niedowierzać, że to aż tak smakuje...   

________________________________________ 

Wspaniałe smaki, nietuzinkowe połączenia i zupełnie inne spojrzenie na zupy.

Kliknij i zobacz wjazdowe kompendium zupowarnictwa: e-book "Świat ...jest do... Zupy". 

To nie jest zestaw przepisów, a sposób na to, by tworzyć wspaniałe i każdorazowo udane kompozycje!

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)