Tarta z kaszą i bryndzą
Wielokrotnie sprawdzony, niezawodny przepis na kruchy spód do tarty znajdziecie klikając tutaj. Ciasto rozpływa się w ustach, a nie w dłoni, trzyma formę i fason podczas krojenia i w ogóle jest świetne.
Nie jestem fanem kruchych gotowców, ale w trybie ekspresowym można śmiało użyć francuskiego.
Teraz wkład:
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- kostka 125 g bryndzy - bez kłopotu można kupić w większych sklepach
- 150 gramów grzybów - od handlowych boczniaków i pieczarek po leśne wszelakie. Alternatywnie garść suszonych ugotowanych do miękkości w małej ilości wody.
- 1 spora cebula
- nieco oliwy, oleju albo klarowanego masła do smażenia
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego albo winnego
- sól, pieprz
Najpierw grzyby. Pociachane, usmażone, doprawione solą i pieprzem. Bryndza jest solidnym nośnikiem słoności więc kaszę i pieczarki można spokojnie solić mniej niż zazwyczaj.
Farsz podstawowy to zmieszana kasza z grzybami i rozdrobnionym serem. To hop do upieczonej ciastowej formy tak żeby bryndza była w miarę równo rozłożona - to ona pełni funkcję spoiwa.
Topping z karmelizowanej cebuli. A robię tak: na patelni rozgrzewam niewielką ilość tłuszczu, ogień duży, rzucam cebulę, smażę chwilę do zeszklenia, sypię cukier, kiedy się rozpuści i rozejdzie się wyraźna woń karmelu leję ocet. Ten zapach jest już mniej przyjemny, ale do przeżycia. Jeszcze chwila na gazie żeby ocet odparował i jest. Cebula będzie jeszcze pieczona więc na tym etapie nie musi być jeszcze całkiem miękka.
Tartę wypełnioną farszem pod karmelizowaną cebulową kołderką wkładam do piekarnika - 180 stopni, grzanie góra/dół - jakieś 15 do 20 minut.
Po wyciągnięciu tarty z piekarnika jeszcze jakieś 10 minut żeby stężała i można próbować i niedowierzać, że to aż tak smakuje...
________________________________________
Wspaniałe smaki, nietuzinkowe połączenia i zupełnie inne spojrzenie na zupy.
Kliknij i zobacz wjazdowe kompendium zupowarnictwa: e-book "Świat ...jest do... Zupy".
To nie jest zestaw przepisów, a sposób na to, by tworzyć wspaniałe i każdorazowo udane kompozycje!
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik