Tarta z zielonymi warzywami
Pierwej podstawa. Ciasto kruche. Klasyczne.
- 250 gramów mąki
- 125 gramów zimnego masła pociętego w kosteczkę
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- pół łyżeczki soli
- jeszcze ciut masła do natarcia formy
Wszystko do miski i zagniatam na gładkie ciasto. Formuję z niego kulkę i hop do lodówki na pół godziny celem wychłodzenia. Potem wałkuję na placek o średnicy parę centymetrów większej od formy. Ciasto nie jest zbyt łatwe w obsłudze, dlatego wałkuję je miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Najpierw spłaszczam dłońmi, a potem poprawiam wałkiem. To ułatwia podwójnie, bo takie ciasto - przyklejone do arkusza papieru - łatwo można przenieść do formy.
Rzeczoną formę maziam masłem (od wewnątrz tylko) i umieszczam weń rozwałkowane ciasto dociskając tu i ówdzie. Potem nakłuwam ciasto dość gęsto widelcem, przykrywam folią aluminiową i wysypuję czymś ziarnistym - na przykład fasolą - dokładnie tak jak tutaj (kliknij). Do piekarnika - góra/dół - 180 stopni - około kwadransa - potem ściągam folię z fasolą i dopiekam jeszcze 10 minut.
W tym czasie nakrycie wierzchnie.
- 250 gramów szpinaku, baby
- garść zielonego groszku
- kilka "różyczek" brokuła
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- kapka oliwy
- kapka soli
- kulka mozzarelli
- garść startego cheddara
Groszek i brokuły gotuję jak Al Dente - czyli około 4 minut. Solę wedle woli, smaku i uznania.
Upieczony spód wypełniam warzywami, przykrywam grubą kołdrą startego cheddara oraz dziko porwanej mozzzarelli i siup z powrotem do piekarnika. Zapiekam - z funkcją grill - aż ser optycznymi zmianami w strukturze i kolorze powie, że jest już dobry.
I w ogóle wszystko to dobre jest.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!