MENU...
Facebook

Tarta z zielonymi warzywami

Tarta z zielonymi warzywami
Oto danie w sam raz na początek diety. Bez mięsa, sporo warzyw - do tego zielonych, a jednocześnie nie epatuje nachalnie ideologią fit. No i jest zapieczony ser, ba... nawet dwa sery...  co generalnie anuluje wszystkie argumenty negatywne.

Pierwej podstawa. Ciasto kruche. Klasyczne. 

  • 250 gramów mąki
  • 125 gramów zimnego masła pociętego w kosteczkę
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • pół łyżeczki soli
  • jeszcze ciut masła do natarcia formy

Wszystko do miski i zagniatam na gładkie ciasto. Formuję z niego kulkę i hop do lodówki na pół godziny celem wychłodzenia. Potem wałkuję na placek o średnicy parę centymetrów większej od formy. Ciasto nie jest zbyt łatwe w obsłudze, dlatego wałkuję je miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Najpierw spłaszczam dłońmi, a potem poprawiam wałkiem. To ułatwia podwójnie, bo takie ciasto - przyklejone do arkusza papieru - łatwo można przenieść do formy.

Rzeczoną formę maziam masłem (od wewnątrz tylko)  i umieszczam weń rozwałkowane ciasto dociskając tu i ówdzie. Potem nakłuwam ciasto dość gęsto widelcem, przykrywam folią aluminiową i wysypuję czymś ziarnistym - na przykład fasolą - dokładnie tak jak tutaj (kliknij). Do piekarnika - góra/dół - 180 stopni - około kwadransa - potem ściągam folię z fasolą i dopiekam jeszcze 10 minut. 

W tym czasie nakrycie wierzchnie.

  • 250 gramów szpinaku, baby
  • garść zielonego groszku
  • kilka "różyczek" brokuła
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • kapka oliwy
  • kapka soli
  • kulka mozzarelli
  • garść startego cheddara
Na rozgrzaną oliwę rzucam czosnek, smażę chwilkę i dorzucam szpinak. Przez chwil kilka patrzę jak ten wór liści topnieje z prędkością lodów Arktyki, zostawiając na patelni kilka zielonych, mocno zwiotczałych śladów... Cóż - na tartę wystarczy :) 
Groszek i brokuły gotuję  jak Al Dente - czyli około 4 minut. Solę wedle woli, smaku i uznania.

Upieczony spód wypełniam warzywami, przykrywam grubą kołdrą startego cheddara oraz dziko porwanej mozzzarelli i siup z powrotem do piekarnika. Zapiekam - z funkcją grill - aż ser optycznymi zmianami w strukturze i kolorze powie, że jest już dobry. 

I w ogóle wszystko to dobre jest.   

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)