Krem z białych warzyw
Samo przygotowanie jest nieprzyzwoicie wręcz łatwe. Warzywa potraktujemy piekarnikiem - to wydobywa niezwykłe, delikatnie orzechowe nuty, ktore podbijemy olejem sezamowym i prażonymi nerkowcami.
Lista potrzeb na 4 solidne porcje tej kremowej zupy:
- 1 litr czystego bulionu - dowolnego
- ok. pół kilograma białych warzyw - tu użyłem tylko selera i pietruszki, ale kalafior, biała część pora czy pasternak też ciekawie zadziałają
- 2 łyżki oleju sezamowego
- kilka ząbków czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- garść posiekanych orzechów - tu nerkowiec, ale spokojnie można kombinować z innymi
Jako było rzeczone pierw pieczenie. Obrane i pokrojone w większe kawałki warzywa i obrane ząbki czosnku pakuję do naczynia żaroodpornego, kropię to wszystko olejem sezamowym, po szczypcie soli i pieprzu, nakrywam naczynie i hop do piekarnika - jakieś 160-170 stopni - około godziny. Przy większej temperaturze oczywiście upieką się szybciej, ale też bardziej ściemnieją, a i tak nabierają już barwy ecru.
W międzyczasie można uprażyć orzechy - sucha patelnia, mały ogień, wielka uwaga żeby się nie spaliły.
Prosto z pieczenia warzywa do wrzącego bulionu - niech się z pięć minut pogotują jeszcze - ziuuuuuuu blenderem na gładko, korekta smaku przy pomocy soli tudzież pieprzu i można rozlewać podsypując odgórnie jeszcze prażonymi orzechami.
Na załączonych zdjęciach zupa kapnięta jeszcze olejem sezamowym, podana z grzankami i szparagami smażonymi na oliwie - z jednej strony to mile widziana w zupach-kremach dywersyfikacja konsystencji - znaczy się chrupią, a z drugiej taka półsurowa jędrność szparagów wspaniale kontrastuje ze smakiem pieczonych białych warzyw.
PS. Te dolne zdrewniałe części szparagów można użyć do gotowania bulionu.
________________________________________
Wspaniałe smaki, nietuzinkowe połączenia i zupełnie inne spojrzenie na zupy.
Kliknij i zobacz wjazdowe kompendium zupowarnictwa: e-book "Świat ...jest do... Zupy".
To nie jest zestaw przepisów, a sposób na to, by tworzyć wspaniałe i każdorazowo udane kompozycje!
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik