MENU...
Facebook

Krem z białych warzyw

Krem z białych warzyw
To przepis godny tych wszystkich telewizyjnych programów o metamorfozach. Bierzesz zwykłą, pospolitej urody, średnio zadbaną bulwę czy tam inny korzeń i przerabiasz na coś wielozmysłowo atrakcyjnego.  

Samo przygotowanie jest nieprzyzwoicie wręcz łatwe. Warzywa potraktujemy piekarnikiem - to wydobywa niezwykłe, delikatnie orzechowe nuty, ktore podbijemy olejem sezamowym i prażonymi nerkowcami. 

Lista potrzeb na 4 solidne porcje tej kremowej zupy:

  • 1 litr czystego bulionu - dowolnego 
  • ok. pół kilograma białych warzyw - tu użyłem tylko selera i pietruszki, ale kalafior, biała część pora czy pasternak też ciekawie zadziałają 
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • kilka ząbków czosnku 
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • garść posiekanych orzechów - tu nerkowiec, ale spokojnie można kombinować z innymi

 Jako było rzeczone pierw pieczenie. Obrane i pokrojone w większe kawałki warzywa i obrane ząbki czosnku pakuję do naczynia żaroodpornego, kropię to wszystko olejem sezamowym, po szczypcie soli i pieprzu, nakrywam naczynie i hop do piekarnika - jakieś 160-170 stopni - około godziny. Przy większej temperaturze oczywiście upieką się szybciej, ale też bardziej ściemnieją, a i tak nabierają już barwy ecru.   

W międzyczasie można uprażyć orzechy - sucha patelnia, mały ogień, wielka uwaga żeby się nie spaliły.

Prosto z pieczenia warzywa do wrzącego bulionu - niech się z pięć minut pogotują jeszcze - ziuuuuuuu blenderem na gładko, korekta smaku przy pomocy soli tudzież pieprzu i można rozlewać podsypując odgórnie jeszcze prażonymi orzechami. 

Na załączonych zdjęciach zupa kapnięta jeszcze olejem sezamowym, podana z grzankami i szparagami smażonymi na oliwie - z jednej strony to mile widziana w zupach-kremach dywersyfikacja konsystencji - znaczy się  chrupią, a z drugiej taka półsurowa jędrność szparagów wspaniale kontrastuje ze smakiem pieczonych białych warzyw. 

 PS. Te dolne zdrewniałe części szparagów można użyć do gotowania bulionu.

________________________________________ 

Wspaniałe smaki, nietuzinkowe połączenia i zupełnie inne spojrzenie na zupy.

Kliknij i zobacz wjazdowe kompendium zupowarnictwa: e-book "Świat ...jest do... Zupy". 

To nie jest zestaw przepisów, a sposób na to, by tworzyć wspaniałe i każdorazowo udane kompozycje!

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)