MENU...
Facebook

Krem z soczewicy z pieczonym czosnkiem

Krem z soczewicy z pieczonym czosnkiem
Zupa to gładka, lekko pikantna, pełna wyraźnych, acz harmonijnie współgrających smaków. Czerwona ciecierzyca sama w sobie nie jest wybitnie intensywna, ale jednak charakterna, a podbita solidnym bulionem, pieczonym czosnkiem i wędzoną papryką daje zestaw warty pierworództwa.

Czerwona soczewica to niezwykle wdzięczna materia na puree albo zupy-kremy. Podczas gotowania rozpada się szybciej niż małżeństwa celebrytów. Nawet nie trzeba wcześniej namaczać, choć podobno dla zdrowotności warto to uczynić i kilka godzin w wodzie potrzymać.

Często różnego rodzaju kremy są gęste jak te słoikowe obiadki dla niemowląt. Ja wolę jednak kiedy są gęste, ale zachowują jednak postać płynną. Ta jest właśnie taka, do tego niezwykle treściwa, choć wymaga do podania nieco dodatków, bo sama w sobie wizualnie nie zachwyca. 

Skład na 4 porcje:

  • 1 litr bulionu dowolnego ulubionego, ale zdecydowanie powinien być solidny, a nie woda o sugestii warzyw   
  • 200 gramów czerwonej soczewicy
  • główka czosnku
  • 2-3 średnie ziemniaki - najlepiej typu kulinarnego c czyli do pieczenia, na kluski, kopytka etc.
  • łyżka wędzonej papryki w proszku
  • kapka pikanterii w wydaniu dowolnym - chili świeże, suszone, w płynie - co lubisz i w jakiej ilości lubisz
  • sól - również wedle uznania
  • kapka oliwy

Przygotowanie jest dwutorowe. Obrane ziemniaki i ząbki czosnku trzeba skropić oliwą i upiec. Najlepiej w jakimś zamkniętym naczyniu żaroodpornym - inaczej warstwa wierzchnia stwardnieje i nawet po zblendowaniu mogą być wyczuwalne grudki. 

Jasne, że ziemniaki można ugotować, a czosnek usmażyć, ale smakowo to naprawdę nie jest to samo. 

Jeśli ziemniaki pociacha się na małe kawałki godzina w 160 stopniach powinna do miękkości je doprowadzić. 

W tym czasie można już w bulionie ugotować wypłukaną soczewicę. Kiedy zacznie się rozpadać dodać wędzoną paprykę, pikanterię, upieczone ziemniaki, czosnek i ziiuuuuuu blenderem. Na koniec jeszcze tylko korekta solą i gotowe. 

Tu w towarzystwie grzanek na oliwie na złocisto przysmażonych, kiełków i pomidorka, które wizualnie uatrakcyjniają, a i smakowo dobrze się komponują dodając nieco chrupkości do tej symfonii smakowo zapachowej. 

________________________________________ 

Wspaniałe smaki, nietuzinkowe połączenia i zupełnie inne spojrzenie na zupy.

Kliknij i zobacz wjazdowe kompendium zupowarnictwa: e-book "Świat ...jest do... Zupy". 

To nie jest zestaw przepisów, a sposób na to, by tworzyć wspaniałe i każdorazowo udane kompozycje!

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)