Falafel
Ciecierzyca z zalewy nie nadaje się zupełnie - za miękka. Kulki, tudzież kotleciki, powinny mieć chropowatą, grudkowatą konsystencję. Dlatego jedyna słuszna jest ciecierzyca suszona - moczona co najmniej 12 godzin i zmielona.
Można zblendować, ale raczej w kielichowym - ręczny może tego nie uciągnąć. Mam mielarkę ręczną - więc przy okazji trening :) normalnie jak godzinka z Chodakowską.
- pół paczki ciecierzycy - z 250 gramów na sucho robi się ok pół kg.
- posiekaną sporawą cebulę
- 2 ząbki czosnku
- trochę posiekanej chilli
- garść zielonej kolendry
- płaską łyżeczkę kuminu
- płaską łyżeczkę kardamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!