MENU...
Facebook

Mule w białym winie

Mule w białym winie
Mule i białe wytrawne wino - stare dobre małże-ństwo. Jeszcze warzywa i masło i pietruszka i aż się chce cytować teksty Stachury :) Mule można już kupić w każdym większym sklepie łącznie z dyskontami. Może nie zawsze - ale coraz częściej. Robi się szybko i bez zamulania....

  • paczka muli  - zazwyczaj są od 1 do 1,4 kg
  • łyżka masła
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • zielona pietruszka
  • marchewka, cebula, por, seler
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Najpierw płukanie, szczoteczka i szorowanko. Trochę roboty jest, ale lepiej dokładnie wyczyścić, bo głupio jak potem piach trzeszczy w zębach. Te zniszczone, zmiażdzone, popękane - wyrzucam. 

Do wysokiej patelni, garnka czy woka masło - jak się rozgrzeje pociachane drobno warzywa i czosnek i smażę kilka minut. Potem dorzucam mule i po chwili wlewam wino, dodaję dużą szczyptę soli, mniejszą pieprzu, nakładam pokrywkę i tak duszę około 5 minut. 

Potem tylko posiekana pietruszka na górę i wielka miska szamy - z makaronem albo jakąś bagietką do moczenia sosiku  :)  

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)