MENU...
Facebook

Onigirazu, japońskie kanapki ryżowe

Onigirazu, japońskie kanapki ryżowe
Kanapka to dość odważne stwierdzenie, ale patrząc na funkcjonalność chyba najlepiej pasuje. Jest ryż, jest nori, są dodatki - w sumie takie sushi tylko większe, szybsze i łatwiejsze. Bardzo fajne do pracy, szkoły czy na wszelkiego rodzaju wojaże. 

Napakować można weń absolutnie wszystko, co tylko jest jadalne. 

Tu w dwóch wariantach  - pierwszy jajeczny, drugi z ogórkiem i kilkoma innymi cudami kuchni japońskiej.

Właściwie wszystkie składniki bez problemu można kupić w dyskontach. Te "tygodniowe azjatyckie" produkty jakościowo to nie pierwsza liga, ale są dość korzystne cenowo i zasadniczo dają radę. W stacjonarnym handlu trudno jedynie dostać płatki suszonego tuńczyka, ale internety mają dużo i też wcale nie drogo.

To co łączy - to ryż. Może być po prostu ugotowany, nawet z dnia poprzedniego, ale pierwszorzędnie pasuje przygotowany jak do sushi - czyli o tak (kliknij)

Kanapka 1 - z jajem. 

A właściwie to z tamago. To omlet w japońskim stylu - taki rolowany, wielowarstywowy. Tutaj znajdziecie jak go przygotować. Zasadniczo używa się specjalnej, prostokątnej patelni, ale... można użyć zwykłej okrągłej, rozlać jajka po całości, a jak się zetnie - brzegi złożyć do środka uzyskując coś na kształt kwadratu. 
W przepisie jest dashi i mirin, ale roboczo spokojnie można użyć 

  • dwa jajka
  • łyżkę sosu sojowego albo rybnego
  • pół łyżeczki cukru

Roztrzepać, usmażyć, gotowe. Do onigirazu potrzebujemy jeszcze

  • trochę ryżu
  • arkusz nori
  • łyżkę majonezu
  • niewielką ilość wasabi
Na blacie rozłóż kawałek folii. Na nim arkusz nori. Na środku z niewielkiej ilości ryżu (tak ze dwie łyżki) ułóż kwadrat, ale nie równolegle do krawędzi nori tylko jakby karo. Zdjęcia wyjąśnią o co chodzi. Ryż posmaruj wasabi, nałóż na to omlet, z góry maźnięcie majonezem i znów nieco ryżu. Brzego nori złóż do środka. Będą się kleić do ryżu. Wszystko to zapakuj w folię i zostaw na co najmniej pięć minut, albo do czasu spożycia. Wówczas pamiętaj o ściągnięciu folii :) Przekrój onigirazu na pół i ciesz się jego wspaniałością.  

Wersja druga - ogórkowo-tuńczykowa.

  • 4 łyżki ugotowanego ryżu
  • arkusz nori
  • nieco zielonego ogórka - jeśli ma wytrzymać dłużej, dobrze jest wydrążyć ten środek z pestkami, bo puszcza wodę i panta rhei
  • pół łyżeczki pasty miso
  • duża szczypta płatków suszonego tuńczyka (katsuobushi)
  • łyżka majonezu
Przygotowanie analogiczne. Połowa ryżu, na nim pasta miso, ogórek, majonez, płatki tuńczyka, reszta ryżu i zawijanie.  Japończycy - arigato Wam za to.  

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)