Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami
Jak z rosołu mięsiwa zostaje - ciach do zamrażarki, i kiedy się odpowiednia ilość nazbiera zawsze można coś fajnego wypasztecić.
Proporcjonalnie to będzie mniej więcej tak - choć oczywiście strzelać z tego nie będziemy, więc co do grama odmierzać nie trzeba:
- pół kg ugotowanego mięsa drobiowego
- 300 gramów wątróbki kurczakowej
- 2 jajka
- słoik suszonych pomidorów w zalewie
- 4 kopiaste łyżki bułki tartej
- łyżka, a nawet dwie suszonych pomidory z czosnkiem albo z chili wedle woli - są takie przyprawy w saszetkach
- sól, pieprz
- łyżka masła
Wątróbkę oczyszczam i podsmażam na odrobinie tylko oleju - tego z pomidorów. Mięso i wątróbkę mielę, dodaję jajka, 3 łyżki bułki tartej i pokrojone w paski pomidory. Kurczakowe mięso z rosołu zasadniczo jest chude i dość wygotowane więc trzeba je nawilżyć tłuszczem. Wlewam więc całą zalewę z pomidorów. Dodaję przyprawy - pieprzy tak duuużą szczyptę, a soli - cóż, trzeba spróbować. Rosół solę już na początku gotowania, więc mięso jest już doprawione, ale masa i tak wymaga dosolenia.
Keksówkę od środka smaruję masłem, oprószam pozostałą bułką tartą i wkładam weń masę ubijając dłońmi celem wyrównania i ujednolicenia struktury.
Oczywiście można taką masę wpakować w mniejsze foremki, albo na przykład w pierogi, paszteciki czy krokiety gdyż jest fantastycznym farszem.
Piekarnik z grzałką góra/dół - 180 stopni - piekę około 30-40 minut. Potem pasztet wyciągam, daję mu kilka minut na stężenie, ostrożnie wyjmuję z keksówki - trudna sprawa bo trzeba to robić w rękawicach :) - i z powrotem wkładam do piekarnika na 10-15 minut. Skórka jest wtedy chrupiąca ze wszystkich stron, a wiadomo - chrupiąca skórka rządzi!
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik