Pierogi z miętą i ziemniakami
Przepis niezwykle krótki, ale pyszny i treściwy. Na 4 porcje to mniej więcej:
- pół kg ugotowanych ziemniaków - dokładnie zgniecionych, a najlepiej przeciśniętych przez praskę dla gładkości całkowitej
- 100 gr sera z rodziny parmezanowatych - najlepiej nadają się te o bardzo wyrazistym smaku - pecorino, grana padano
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny sparzonej uprzednio
- garść posiekanych świeżych liści mięty
- trochę świeżo mielonego pieprzu
Ziemniaków w czasie gotowania nie solę. W większości przypadków ser załatwia sprawę dosolenia, ewentualnie sypię szczyptę kiedy czuję niedostatek.
Resztę robię mniej więcej zgodnie z tą metodą
Jeszcze tylko smarna polewka. Po prostu rozpuszczam masło z niewielką ilością startej skórki cytrynowej i sowicie oblewam tą płynna rozpustą pierogi na talerzu. Kilka zgrabnych listków mięty i mniam...
Oczywiście na okrasę pasuje też smażony boczek, gdyż smażony boczek pasuje do wszystkiego!
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!