Polędwiczka w chińskim stylu
To doskonała technika, w której mięso przyrządza się osobno, a potem dodae do makaronu i warzyw. Soczyste w środku, otulone chrupiącą, aromatyczną powłoką. Nada się niemal każde mięso - kurczak, kaczka, polędwiczka, karkówka, szynka, a nawet delikatniejsze części wołowiny.
Mięso trzeba pociąć w kostkę i solidnie otoczyć w mące ziemniaczanej - czyli gluten free. Potem na kilka minut utopić w gorącym oleju pamiętając, żeby nie było zbyt tłoczno. Wyciągnąć kiedy mąka zaczyna z bieli przechodzić w rdzawe złoto.
Dopiero wtedy przychodzi czas na wzbogacanie smaku. Słodkie-słone-pikantne-aromatyczne. W tym przypadku na patelni umieściłem - 3 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę startego imbiru, 2 posiekane ząbki czosnku, trochę ostrego sosu paprykowego, łyżkę miodu i 2 łyżki ketchupu. Ale można poeksperymentować - na pewno sprawdzi się świeża chilli albo orientalne mieszanki przypraw - jak "5 smaków"
To wszystko należy powoli zagrzać, a jak zacznie bulgotać - wrzucić mięso i dobrze wymieszać. A najlepsze jest to, że pomimo "mokrości" tej otuliny, mączna skorupka zachowuje stosunkowo wysoki poziom chrupkowatości zabezpieczając soczystość mięsiwa.
Do tego warzywa - dowolne - pociachane na drobno - przysmażone 3-4 minuty w woku albo solidnej patelni. Można doprawić je 2-3 łyżkami sosu sojowego i alternatywnie:
- albo łyżeczką jakiejś gotowej pasty orientalnej - czerwonej albo żółtej curry, tom kha itp
- albo klasycznie - 2 posiekane drobno ząbki czosnku, łyżeczka posiekanej chilli, łyżeczka startego świeżego imbiru.
Jeszcze tylko makaron - np. chow main, albo wonton albo jakitamktochce i pycha.
Do tego warzywa - dowolne - pociachane na drobno - przysmażone 3-4 minuty w woku albo solidnej patelni. Można doprawić je 2-3 łyżkami sosu sojowego i alternatywnie:
- albo łyżeczką jakiejś gotowej pasty orientalnej - czerwonej albo żółtej curry, tom kha itp
- albo klasycznie - 2 posiekane drobno ząbki czosnku, łyżeczka posiekanej chilli, łyżeczka startego świeżego imbiru.
Jeszcze tylko makaron - np. chow main, albo wonton albo jakitamktochce i pycha.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!