MENU...
Facebook

Roladki z cukinii

Roladki z cukinii
A jak cukinia zalega gdzieś z boczku, to śmiało można położyć na niej boczek, zapiec, dodać nieco serka chrzanowego i tak zmajstrować łatwą, szybką i przyjemną przystawkę wielookazyjną. Wyborna na świeżo, ale i na zimno świetnie daje sobie radę. 

Na taki zestaw potrzebujemy co następuje:

  • cukinia
  • boczek w plastrach
  • opakowanie serka śmietankowego
  • dwie spore łyżki chrzanu
  • dwie równie spore łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Pierwej cukinia na wzdłużne plastry. Najłatwiej przy pomocy obieraczki, no chyba że ktoś akurat jest neurochirurgiem i ma bardzo ostry nóż. 

Plastry lekko posolić i zostawić na jakieś pół godziny żeby puściły wodę. W tym czasie można przygotować serek mieszając serek z chrzanem, koperkiem i doprawiając pieprzem i solą.   

Mocno już spoconą cukinię wytrzeć papierowym ręcznikiem. Na blachę papier, na papier plastry cukinii, dalej plastry boczku i do piekarnika - 180 stopni - funkcja grillowania - kilka minut. Chodzi o to, żeby cukinia zmiękła nieco tylko, a boczek złapała lekka opalenizna.

Teraz niech chwilę wystygnie, smarnięcie serkiem, zwinięcie, zjedzenie z największą przyjemnością.

Te są dość duże - na jeden raz dla ludzi o raczej szerokim rozwarciu paszczowym. Więc jeśli ktoś obawia się zwichniecia żuchwy - spokojnie można robić z połówek plastrów.

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)