Simit
Pieczywo wielofunkcyjne - śniadanie, lunch, kolacja - na słodko, słono - jakktochce. Tylko sezam ma tendencje do osypywania się, więc jak ktoś karmi tym dzieci - to warto posadzić je w jednym miejscu - będzie mniej do zamiatania :D
Ciasto klasyczne, drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g letniej wody
- opakowanie 7 g drożdzy suszonych albo 20 g świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy albo innego oleju roślinnego
- sporo sezamu do obtoczenia
- Turcy zasadniczo używają melasy, ale wszystko co lepkie i słodkie da radę - nawet 2-3 łyżki brązowego cukru rozpuszczone w 3 łyżkach wody. W Polsce łatwiej od melasy kupić syrop z buraka i właśnie tego używam.
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto winno z godzinkę lub dwie napuchnąć w przyjemnie ciepłym otoczeniu. Kulę ciasta maziam niewielką ilością oliwy i wkładam do pojemnika zamykanego albo okrywam jakąś folią, tak sobie spokojnie pęcznieje.
Lekkie mąką podsypanie - już bez zagniatania - ciasto na 8 części i turlanko na wałeczki :) Dość długie - ze 35-40 cm. Każdy złożony na pół i zwinięty w świderek. Jeszcze tylko w kółeczko i porządnie zlepić końcówki.
Teraz część chyba najtrudniejsza. W jednej misce dość dużo sezamu, w drugiej melasa zmieszana 1:1 z wodą albo inne gęste słodzidło - im gęstsze tym bardziej rozcieńczone - powinno zostawiać na cieście tylko cieniutką warstewkę. Z janczarską zręcznością należy teraz pierścienie z obu stron pomoczyć, obtoczyć i odstawić jeszcze na pół godziny celem podrośnięcia.
Piekarnik góra-dół - 210 stopni. Powinny się piec około 20 minut z jednej strony, potem przewrotka na plecy i 5 minut z drugiej. Najlepiej na środkowej "półce" - żeby sezam się nie spalił. Każdy piekarnik ma swoje fanaberie więc generalnie pierwszy raz robiąc lepiej pilnować czy się coś nie jara :) Generalnie według pradawnej zasady - jak jest czarne - znaczy, że za długo albo za gorąco.
No chyba że się używa też sezamu czarnego (w kilku dodałem) wtedy jest czarny jeszcze przed pieczeniem.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik