MENU...
Facebook

Taramosalata

Taramosalata

To tradycyjna grecka pasta podawana jako przystawka (meze). Są dwa główne rodzaje - na bazie białego pieczywa albo ziemniaków. Łączy je ikra. Najczęściej to czerwona ikra dorsza, ale można ją zastąpić inną białą lub czerwoną - np ze śledzia, którą można dostać w każdym dużym sklepie. 

  • 100 gramów ikry
  • 400 gramów ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • sok z jednej cytryny
  • ok. 150 ml oliwy
  • pół startej czerwonej cebuli
  • sól i pieprz
i wszystko bardzo dokładnie wymieszane. W zależności od koloru ikry może być różnego koloru - od łososiowego, przez lekki róż - po ziemniaczano żółta. Wszystkie są pyszne!

_______________________________________ 

Taramosalata jest jednym z elementów greckiego menu na domowe przyjęcie. 

Są jeszcze: jagnięcina z pieczonymi ziemniakami / sałatka z grillowanych warzyw / hummus / tzatzyki / sałatka "grecka" / kofty wołowe / szaszłyki z kurczaka /  marynowana cebula / pieczony bakłażan / chlebki pita / oliwki, feta, papryczki marynowane

Wszystko - od listy zakupów, przez krok po kroku rozplanowane przygotowania, po podanie do stołu znajdziesz klikając tutaj 

A wjazdowe nowości zawsze na facebookowym profilu - zapraszam do polubiania - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)