Taramosalata
To tradycyjna grecka pasta podawana jako przystawka (meze). Są dwa główne rodzaje - na bazie białego pieczywa albo ziemniaków. Łączy je ikra. Najczęściej to czerwona ikra dorsza, ale można ją zastąpić inną białą lub czerwoną - np ze śledzia, którą można dostać w każdym dużym sklepie.
- 100 gramów ikry
- 400 gramów ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
- sok z jednej cytryny
- ok. 150 ml oliwy
- pół startej czerwonej cebuli
- sól i pieprz
_______________________________________
Taramosalata jest jednym z elementów greckiego menu na domowe przyjęcie.
Są jeszcze: jagnięcina z pieczonymi ziemniakami / sałatka z grillowanych warzyw / hummus / tzatzyki / sałatka "grecka" / kofty wołowe / szaszłyki z kurczaka / marynowana cebula / pieczony bakłażan / chlebki pita / oliwki, feta, papryczki marynowane
Wszystko - od listy zakupów, przez krok po kroku rozplanowane przygotowania, po podanie do stołu znajdziesz klikając tutaj
A wjazdowe nowości zawsze na facebookowym profilu - zapraszam do polubiania - klik
A wjazdowe nowości zawsze na facebookowym profilu - zapraszam do polubiania - klik