MENU...
Facebook

Szybki kuskus

Szybki kuskus
Z kuskusem jest jak z dobrym zespołem grającym covery - zero wlasnego stylu, ale właściwie w każdym repertuarze czuje się dobrze. Sam w sobie jest zupełnie nijaki taki, potrzebuje wyrazistości. Dlatego zalewanie go wodą jest jak coverowanie Norbiego... 

Są metody wymagające długiego gotowania nad bulionową parą. tu pójdziemy trochę na skróty. Dostanie sporą dawkę smaku i to w 10 minut.

Tu zagra w składzie:

  • szklanka kuskusu
  • bulion warzywny lub drobiowy - jeśli kuskus ma być sypki to półtorej szklanki, jeśli wilgotny - dwie, wiadomo - najlepszy domowy - teoretycznie można z kostki ale zdecydowanie wybrałbym wariant eko - bez tych wszystkich wzmacniaczy i innych cudów chemii spożywczej
  • duża szczypta soli - ilość zależy od słoności bulionu
  • łyżka masła lub oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • opcjonalnie trochę sezamu - zwykłego lub czarnego
Kuskus wsypuję do miski, dodaję masło, zalewam wrzącym bulionem, przykrywam talerzem i odstawiam na jakieś 5 minut. Potem spulchniam widelcem, dodaję sól, sok z cytryny, pietruszkę i sezam. Mieszam dokładnie i już i gra i można wsuwać, na ciepło, na zimno - tak sam albo z czymkolwiek :) 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)