Tarta z grzybami i cheddarem
Przepis na spód do tarty mam jeden i nie ma co kombinować bo jest absolutnie doskonały. Ciasto jest mega kruche, rozpływa się w ustach, a jednocześnie trzyma formę i po upieczeniu łatwo daje się kroić i przenosić bez choćby namiastki rozpadania, łamania i ogólnej rozwałki. Znajdziecie go tutaj.
No to teraz wsad:
- 400 gramów grzybów - dowolnych - zbieranych w lasach, dyskontach i na targowiskach - od pieczarek po borowiki szlachetne i siedzunie sosnowe
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 150 ml śmietanki 30%
- sól i świeżo mielony pieprz
- duża garść startego cheddara
- łyżka masła
- do grzybów zawsze świetnie pasują tymianek i rozmaryn oraz kapka soku z cytryny - proponuję dodać jeśli masz pod ręką, ale całość przykryje cheddar - także swoim wyjątkowym, ostrym smakiem, więc to ziołowe podbicie grzybów nie jest konieczne
Cebula w kosteczkę, oczyszczone grzyby pociachane dość, acz nie przesadnie, drobno. Na patelnię masło - dość mocne grzanie - kiedy tylko zacznie bulgotać - cebula. Powinna lekko zbrązowieć karmelizując skrywane cukry. Wtedy grzyby. Kilka minut smażenia z w miarę ustawicznym mieszaniem. Wtedy sól, pieprz, opcjonalne dodatki i śmietanka. Jeszcze ze trzy do pięciu minut żeby się zredukowała. Patelnia z gazu - chwila przerwy. Musi nieco się wychłodzić bo wkrótce trafią weń jajka. Mają się wmieszać w masę, a nie poczynić jajecznicę więc kilka minut trzeba odczekać.
Tak przyrządzoną masą grzybową należy wypełnić wnętrze uprzednio upieczonej tarty, górę sowicie obsypać cheddarem i całość wsunąć do piekarnika. Zapiekam w 180 stopniach - najpierw około 10 minut góra/dół - potem jeszcze kilka minut z funkcją grillowania żeby ser mocna opalenizna chwyciła.
Po wyjeciu trzeba tarcie dać ze kwadrans na ostygnięcie i stężenie. Na zimno nawet lepsza, ale rzadko zostaje...
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik