MENU...
Facebook

Tarta z grzybami i cheddarem

Tarta z grzybami i cheddarem
Kruche ciasto, grzyby podbite śmietaną i zapieczony ser - czyli kombinacja idealna. Na ciepło, na zimno i na średnio też - wspaniała zawsze. W ogóle to nazwisko wynalazcy tarty powinno stać w jednym rzedzie z Teslą, da Vinci i Stanem Lee. Naprawdę trudno o zacniejszy posiłek.

Przepis na spód do tarty mam jeden i nie ma co kombinować bo jest absolutnie doskonały. Ciasto jest mega kruche, rozpływa się w ustach, a jednocześnie trzyma formę i po upieczeniu łatwo daje się kroić i przenosić bez choćby namiastki rozpadania, łamania i ogólnej rozwałki. Znajdziecie go tutaj.

No to teraz wsad: 

  • 400 gramów grzybów - dowolnych - zbieranych w lasach, dyskontach i na targowiskach - od pieczarek po borowiki szlachetne i siedzunie sosnowe 
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • duża garść startego cheddara
  • łyżka masła
  • do grzybów zawsze świetnie pasują tymianek i rozmaryn oraz kapka soku z cytryny - proponuję dodać jeśli masz pod ręką, ale całość przykryje cheddar - także swoim wyjątkowym, ostrym smakiem, więc to ziołowe podbicie grzybów nie jest konieczne 

Cebula w kosteczkę, oczyszczone grzyby pociachane dość, acz nie przesadnie,  drobno. Na patelnię masło - dość mocne grzanie - kiedy tylko zacznie bulgotać - cebula. Powinna lekko zbrązowieć karmelizując skrywane cukry. Wtedy grzyby. Kilka minut smażenia z w miarę ustawicznym mieszaniem. Wtedy sól, pieprz, opcjonalne dodatki i śmietanka. Jeszcze ze trzy do pięciu minut żeby się zredukowała. Patelnia z gazu - chwila przerwy. Musi nieco się wychłodzić bo wkrótce trafią weń jajka. Mają się wmieszać w masę, a nie poczynić jajecznicę więc kilka minut trzeba odczekać. 

Tak przyrządzoną masą grzybową należy wypełnić wnętrze uprzednio upieczonej tarty, górę sowicie obsypać cheddarem i całość wsunąć do piekarnika. Zapiekam w 180 stopniach - najpierw około 10 minut góra/dół - potem jeszcze kilka minut z funkcją grillowania żeby ser mocna opalenizna chwyciła. 

Po wyjeciu trzeba tarcie dać ze kwadrans na ostygnięcie i stężenie. Na zimno nawet lepsza, ale rzadko zostaje...  

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)