MENU...
Facebook

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą
To taka zapiekanka, której wariacje można spotkać w większości wszelkiego rodzaju karczm, chat i zajazdów o wystroju w stylu "to tu się porozkłada stare żelazka i chomąto, marynistyka na ściany, a wypchaną sarnę...  powiesimy pod sufitem".  Zazwyczaj zwie się "chłopska" albo "bacowska" w zależności od okolicy. Ale jest solidna, wizualnie atrakcyjna i smakowo niezawodna. 

Oczywiście - jak to do zapiekanki - można wepchać wszystko. Przedstawiona tu to prosta, acz przemyślana konstrukcja. Bardzo fajnie prezentuje się zapieczona na żeliwnej patelni, ale - rzecz jasna - można użyć dowolnego naczynia na żar odpornego. 

Lista obecności:

  • pół kg ziemniaków - pociachanych na sporawe kawałki
  • 1 duża cebula
  • 200 gramów pieczarek 
  • 250 gramów porządnej, uczciwej kiełbasy albo wędzonego boczku, albo jednego i drugiego, albo więcej niż te ćwierć kg - jak kto chce
  • sól - wedle woli i smaku
  • pieprz - spora szczypta 
  • 3 jajka
  • spora garść startego sera - może być poczciwa gouda czy jaki inny edamski, ale wolę bardziej charakterny cheddar, któryś z rodziny parmezanowatych albo rodzimego oscypka
  • łyżka posiekanego świeżego czosnku niedźwiedziego albo łyżeczka suszonego
  • łyżka masła, oliwy, albo smalcu - coś do smażenia
  • garść szczypioru

Najdłuższa część to gotowanie ziemniaków - mogą być w obiadu dnia poprzedniego, albo gotowane na świeżo - bez znaczenia. 

Teraz tak - na patelnię tłuszcz - jak się rozgrzeje pociachana w plastry kiełba tudzież boczek, cebula i pieczarki. Kilka minut smażenia na średnim ogniu żeby nie przyjarać. W międzyczasie doprawienie solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Jak cebula zmięknie patelnia z gazu. 

Jeśli ma być zapieczone na patelni - ta winna być żeliwna lub stalowa - żadnych teflonów i plastikowych elementów. Drewniana rączka wytrzyma, ale najlepiej - w miarę możliwości - ją odkręcić. 

Jeśli nie na patelni - to jest moment żeby przełożyć usmażone wiktuały do innego naczynia. 

Na to wszystko wrzucić ziemniaki, zalać dokładnie rozbełtanymi ze szczyptą soli jajkami, sypnąć szczypiorem, serem i do piekarnika. 

Kilka minut w 180 stopniach wystarczy. Można użyć jakiejś fikuśnej funkcji grillowania czy coś takiego.  

Na sam koniec - już po zapieczeniu - może się też pojawić jakiś inny nośnik witamin w postaci świeżego pomidora, i konsumpcja prosto z patelni. 

 

________________________________________ 

Lubisz zupy? Szukasz pomysłów na wspaniałe smaki i nowe, nietuzinkowe połączenia? 

Kliknij i zobacz wjazdowe kompendium zupowarnictwa: e-book "Świat ...jest do... Zupy". 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)