Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa
Różne kolory, różne konsystencje. Bardzo jesienny klimat. Jeszcze sadzone jajko i pełnia bezmięsnego szczęścia. Generalnie niby prosto i w ogóle, ale Marian, tu jest jakby luksusowo.
- kilka zwykłych ziemniaków
- kilka fioletowych ziemniaków
- pół niewielkiej dyni (tu była hokkaido)
- troszkę oliwy
- sól, pieprz
Odcedziłem i cierpliwie pozwoliłem im ochłonąć i wyschnąć nieco. Plastry dyni pozostawiłem surowe. Wszystko kapnąłem bardzo delikatnie oliwą i posoliłem
Zazwyczaj przed pieczeniem czy smażeniem podgotowuję nieco ziemniaki - choćby chwilkę. Spiekają się wtedy na bardziej chrupiąco, a w środku pozostają bardziej puszyste. W omawianym natomiast przypadku lepiej się też układają.
Bo otoż czas na etap w sam raz dla miłośników puzzli. Użyłem niewielkiej tortownicy. Dno wyściełałem papierem do pieczenia, po czym przystąpiłem do układanki w formacie - połowa zwykłych - połowa fioletowych - cała dynia - tu sypnięcie świeżo mielonym pieprzem - dalej druga połowa fioletowych i reszta zwykłych.
I wiola - tort ziemniaczano-dyniowy.
________________________________________
Szukasz pomysłu na imprezę domową?
Tutaj znajdziesz o wiele więcej!
Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!
To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.
Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy.
Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.
Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego!