Żeberka po syczuańsku
- Kilogram żeberek - ale mięsododatnich! Te cienkie paski, które ostatnio są w każdym sklepie - do pieczenia w całości jeszcze są ok, ale tu zdecydowanie lepiej sprawdzą się trójkąty. Mięsa mają znacznie więcej, a i cena znacznie niższa.
- Pół litra rosołu albo jakiegoś innego bulionu
- Kawałek imbiru wielkości chomika syjamskiego
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżka mąki pszennej albo kukurydznianej
- Trochę oleju do smażenia
- Kilka suszonych grzybów shiitake - często bywają nawet w dyskontach
- Duża łycha pasty z czarnej fasoli
- Obfite sypnięcie przyprawą 5 smaków.
Jak składniki są w komplecie to już z górki. Grzyby moczę godzinkę czy dwie. Potem gotuję z kwadrans w bulionie. Jeśli są duże - tnę potem na połówki. Mięso kroję w mniej lub bardziej nieformeną kostkę.
Solidnie rozgrzewam tłuszcz i obsmażam mięso małymi partiami. Jak wpakujesz wszystko naraz, puści wodę i zacznie się dusić, a ma się ładnie zarumienić i nabrać tych klasycznych przysmażeniowych aromatów.
Kiedy całe mięso jest obsmażone dosypuję mąkę, zalewam gorącym bulionem grzybowym, dodaję starty imbir, drobno posiekany czosnek czosnek, pastę fasolową, sos sojowy i łyżkę 5 smaków. Mieszam dokładnie, a kiedy się zagotuje przelewam do naczynia żaroodpornego, przykrywam, wkładam do piekarnika (140 stopni) i zapominam na jakieś dwie godziny - może trochę więcej. Dodana mąka powinna załatwić sprawę zagęszczenia sosu - ale różnie to bywa. Jeśli będzie za gęste - wystarczy kapnąć wodą. Jeśli jest za rzadkie - można wymieszać jeszcze łyżeczkę mąki w niewielkiej ilości wody, wlać, wymieszać dokładnie i zostawić już bez przykrycia w piekarniku na jeszcze kwadrans.
Jeśli żeberka są dość tłuste - tłuszcz ten utworzy na powierzchni warstwę, którą łatwo zebrać łyżką.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik