MENU...
Facebook

Klasyczny hamburger

Klasyczny hamburger

Nie ma zmiłuj - chcesz dobrego burgera - musisz kupić dobrą wołowinę (antrykot, udziec, łopatka). Mięso nie powinno być zbyt chude. Pewnie - można kupić paczkowane mielone - ale różnica jest mniej więcej taka, jak między urokliwym domem na plaży, a fototapetą.

No i druga sprawa - konsystencja. Jak z tatarem - najlepszy siekany. Czyli ostry nóż i ostre ciachanie. Roboty sporo, ale cóż - sztuka nie uznaje kompromisów. Jeśli już mielenie, to raz i jak najgrubiej.
  • wołowina - na jednego burgera ok. 150 gramów
  • masło - no tak trochę, powiedzmy 10 gr na burgera
  • sól i pieprz
Dla mnie burger ma smakować burgerem więc minimalizm. Zimne masło w drobną kosteczkę i z czułością, ciepłymi dłońmi wgniatanie w mięso do uzyskania jednolitej konsystencji. Solenie, pieprzenie, mięcho w kulki, spłaszczyć, wyrównać i na suchą nagrzaną patelnię z grubym dnem. Niewielki ogień żeby nie spalić masła, 2-3 minuty z jednej strony, przewrotka, znów 2-3 minuty. Stopień wysmażenia trzeba ogarnąć samemu. A tu jest przepis na bułki.

________________________________________ 

Szukasz pomysłu na imprezę domową? 

Tutaj znajdziesz o wiele więcej! 

Nie tylko różne gotowe zestawy imprezowe, ale także dokładne instrukcje jak - krok po kroku - je przygotować!

To nie tylko zbiór przepisów, ale przede wszystkim ciekawie ułożone menu, lista zakupów, efektywnie rozplanowane i chronologicznie opisane kolejne przygotowania, dziesiątki zdjęć, porady i dania alternatywne.  

Z e-bookami "Wjazd na imprezę" przygotowanie fantastycznie wyglądającego i przepysznego jedzenia dla wielu osób jest znacznie łatwiejsze, a przy tym oszczędzasz dużo czasu i pieniędzy. 

Wszystko opisane w prosty i przejrzysty sposób.

Wspaniałe przyjęcia - w zasięgu każdego! 

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)