Bułki do burgerów
Co tu dużo pisać - dobry burger nigdy nie jest zły. A jeśli jest trochę wiecej czasu, to z pewnością dużo dobroci dodadzą także własnorecznie przygotowane burgerowe bułki.
- 350 ml mleka w temp pokojowej
- pół saszetki suszonych drożdzy (ok. 4 gramów) albo 10 gramów świeżych
- łyżka cukru albo miodu
- dwie łyżeczki soli czyli 10-12 gramów
- 50 gramów płynnego, ale nie gorącego masła
- 600 gramów mąki pszennej - dowolnej właściwie, od 750 w dół
- jedno żółtko i sezam
W zależności od temperatury otoczenia powinno rosnąć od jednej godziny w upale do 3, a nawet 4 w chłodzie.
Dalej ciasto na kulki - można tak (kliknij) - 8 dużych, 20 malutkich - jak kto chce. Kulki na blachę - nie za blisko siebie. Znów nakryć folią - lepiej rosną i nie obsychają. Jeszcze z 30-60 minut powinny podrosnąć.
Potem pędzel - maźnięcie żółtkiem rozbełtanym z kapką mleka, sypnięcie sezamem i do pieca - 200 stopni - duże max kwadrans, mniejsze trochę mniej. Trzeba tylko pamiętać, żeby bułki wyrastać na blasze i już nie zaburzać ich spokoju po wyrośnięciu niepotrzebnym tarmoszeniem, przenoszeniem czy innym macaniem.
Bułek tych użyłem komponując niecodzienne menu grillowe wsam raz na przyjęcie ogrodowe albo spotkanie towarzyskie przy grillu. To bardzo zróżnicowany i nietuzinkowy zestaw dań z drusztu, sosów i dodatków.
W wygodnej formie e-booka jest wszystko - od listy zakupów, przez opis przygotowań po podanie. E-book "Garden Party" znajdziesz klikając tutaj.
W wjazdowej ofercie także e-booki na inne okazje imprezowo-przyjęciowe.
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik