Bigos
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty białej (poszatkowanej)
- 1 kg łopatki wieprzowej (może być karkówka)
- pół kg dobrej kiełbasy, ale serio dobrej
- 2 cebule
- pół litra rosołu
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- garść suszonych grzybów
- liście laurowe, kulki ziela, świeżo mielony pieprz i sól
- trochę smalcu do smażenia - jakieś 3 łyżki
Najpierw w małej ilości moczę grzyby - choć jak w reklamie dobrego proszku - można i bez namaczania.
Kapusty gotuję osobno na małym ogniu. Lekko je solę i zalewam niewielką ilością wrzątku, tak by woda nie nakryła całkowicie kapusty. Wtedy po ugotowaniu zostaje wody mniej więcej szklanka. Szkoda wypłukiwać dobroć z kapusty i pławić ją w zlewie. Wodę zostawiam - tam jest esencja smaku.
Grzyby razem z wodą w której się moczyły wlewam do rosołu, dodaję liście i kulki - gotuję około kwadransa.
Mięso oczyszczam z niepotrzebnych błon i innego tałatajstwa, kroję w coś przypominającego kostkę i małymi partiami dokładnie obsmażam na rozgrzanym smalcu.
Z mięsa wyławiam kulki i liście, bo nie lubię jak mi się takie wypluwalne elementy pałętają po bigosie. Potem wszystko razem dokładnie mieszam w wielkim garze i znów wkładam pod przykryciem do piekarnika - temp. 100 stopni. Tak sobie jeszcze godzinę czy nawet dwie tam leży.
I wiadomo - człowiek chciałby już, teraz - a przecież najlepszy jak się przegryzie - i to tak pojutrze najwcześniej... A jeszcze dobrze go przygrzać w tym czasie ze dwa razy...
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Gotowe zestawy imprezowe, w różnych stylach, na różne okazje. Od listy zakupów przez opis przygotowania krok po kroku, do podania.
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik