Sałata ze szparagami
Kombinacja niemal starożytna. Szparagi-jajko-szynka-sos holenderski. Po prostu doskonała, a jak coś jest doskonałe to nie ma co kombinować. No może troszkę, ale tylko formalnie. Mała metamorfoza, kilka dodatków i z klasycznego śniadania mamy bardzo przyjemny, lekki obiad albo sałatkę do zapakowania do pudełka i wszamania w pracy.
A mamy tu tak:
- wyściółkę z sałaty - dowolnej właściwie, miks zawsze spoko
- jajka na twardo ugotowane - a raczej tak na 87% - jak do ramenu - żeby żółtko było jeszcze nieco maziate. Jajka wkładam do ciepłej wody celem wstępnego ogrzania. Potem wybijam w nich malutką dziurkę - o tak (klik). Wkładam do wrzącej wody. Jajka L gotuję 7 minut, eMki - 6.
- szynka dojrzewająca - tu surowa, choć śmiało można by ją przysmażyć na chipsa. Wystarczy chwila na suchej patelni.
- szparagi - podsmażone 2 minuty na maśle, lekko tylko solą oprószone
- płatki parmezanu
Jajka jeszcze delikatnie posolone i wszystko obficie skropione sosem holenderskim. Ach rzecz to wspaniała, zwłaszcza dla osób, które dbają o cholesterol - bo jak już się go ma, to warto zadbać o jego jakość :D
- 50 gramów masła
- 2 żółtka
- po szczypcie soli i pieprzu
- łyżeczka soku z cytryny - choć bardzo fajnie też działa świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, zwłaszcza czerwonych.
Przygotowanie podręcznikowe. Najpierw rozpuszczam w garnuszku masło nie dopuszczając do zbytniego przegrzania. Ma się tylko rozpuścić, a nie skwierczeć.
Żółtka ubijam na kąpieli wodnej - czyli w garnuszku gotuję wodę, na nim ustawiam miseczkę i w niej trzepaczką ubijam żółtka z sokiem i przyprawami na gładką emulsję. Nieustannie mieszając cienkim ciurkiem dolewam masło. To fascynujące jak smak i jedwabista konsystencja sosu powodują cudowną niewrażliwość na jego wysoką kaloryczność.
Wersja druga - lżejsza nieco, aż pożywności jej również nie brakuje.
- roszponka
- łosoś wędzony
- jajo na twardo ugotowane
- szparagi na maśle chwilkę podsmażone, solnięte nieznacznie
- grzanki, również na maśle usmażone, chleb wczorajszy, mały ogień, zrumienione do schruptania
Dressing - winegret cytrynowo-miodowo-musztardowy.
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyzeczka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- szczypta soli
- ciut świeżo mielonego pieprzu
Razem na gładką emulsję widelcem utrzepane i wtymże skąpana sałatka.
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik