Naleśniki bardzo grzybowe
Najpierw naleśniki. Robię je mniej więcej tak:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- duża szczypta soli
- łyżka oliwy albo roztopionego masła
Ale to jest tak naprawdę mniej więcej. Zasadniczo leję ciecze, dodaję jajka, sól i tłuszcz, miksuję i dodaję mąkę do momentu kiedy ciasto ma konsystencję Śnieżki akrylowej do wnętrz. Odstawiam je na pół godziny. W tym czasie się uelastycznia i nieco gęstnieje bo gluten robi swoje. Zazwyczaj potem dodaję jeszcze kapkę mleka albo wody i do smażenia. A właściwie pieczenia bardziej - bo na suchej patelni.
Nadzienie na 4-6 naleśników.
- kubeczek sera ricotta
- garść ugotowanych w rosole grzybów suszonych - i to jest podwójnie ekstra, bo ma się dodatkowo trochę mocno grzybowego bulionu
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz
- dodatkowo nieco sera do posypania - użyłem dziugasa ale nada się każdy twardy
Grzyby ciacham na drobno i zamieszanie z serkiem i przyprawami. Tym smaruję dość obficie połowę naleśnika - składam je na pół i znów na pół. Po dwa układam na blasze na papierze do pieczenia i posypuję serem - tak łatwo je potem w całości przenieść na talerz. Tak do piekarnika - jakieś 180 stopni - kilka minut do rozpuszczenia sera
Jeszcze topping :)
- 150 gramów grzybków shimeji - oczywiście mogą być każde inne :)
- łyżka masła
- 2 spore ząbki czosnku
- sporawa szczypta soli
________________________________________
Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?
Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij)
Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2
Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik