MENU...
Facebook

Botwinka z ruskimi

Botwinka z ruskimi
Co prawda w handlu już botwinki raczej nie widać, ale buraki wciąż rosną więc i z liścia dać mogą. Szybka, pyszna zupa buraczana, a że zimno już i nieco słotnie - pierogi ruskie ku ogólnemu pokrzepieniu. Taki w-sam-raz-jesienny zestaw polsko-polski. 

Ruskie klasyczne - bez udziwniania. Generalnie są jak żarłacz biały - szczytowe osiągnięcie ewolucji - lepiej już nie będzie. Zrobione dokładnie tym sposobem (tu kliknij) i podsmażone na maśle celem zezłocenia i nadania elementy chrupkowatości.

Zupa przeszybka jeśli się ma pod ręką dowolny rosół czy inny bulion, a i od biedy solidna ekologiczna kostka przemysłowa z dobrym składem ogarnie ten temat.

Lista potrzeb:

  • pęczek botwinki - znaczy się no tak kilka buraków z liśćmi - ile jest tyle dobrze 
  • 2 litry ww. bulionu
  • garść posiekanego koperku
  • 100 ml zakwasu buraczanego - na przykład home-made - polecam zajrzeć tu - albo kupnego
  • aletrnatywnie 2 łyżki octu jabłkowego albo winnego
  • sól, pieprz
  • wedle woli i chęci zgnieciony ząbek czosnku

Taka botwinka to jakby trzy w jednym. Buraki potrzebują około 30 minut w ukropie, łodygi 20, a liście max 10. Buraki więc obieram, kroję w kostkę albo trę i hop do gotującego się bulionu. Po 10 minutach dorzucam łodygi, a po kolejnych 10 liście. Jeszcze kilka minut gotowania - doprawiam solą i pieprzem, ewentualnie czosnkiem i garnek z gazu. Niech stylko straci kilka stopni i siup zakwas lub kwas - gotowe - proszę siadać - już... 

________________________________________ 

Planujesz domową imprezę - rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, party w ogrodzie? Chcesz przygotować bogate menu, które oczaruje Twoich gości?

Wjazd na kuchnie ma wszystko czego potrzebujesz! (kliknij) 

Teraz w promocji trzy e-booki w cenie dwóch. W koszyku pod podsumowaniem jest zapytanie "Masz kod promocyjny?"- kliknij i wpisz 3za2

Zapraszam również do polubienia facebookowego profilu - klik

Zobacz też...

Szybki kontakt

Realizacja: HEXADE.COM (Grafik, projektant, webdesigner)